SHARE

Делян Пеевски пренася в „свои води“ битката за имотите на „Глориент инвестмънт БГ“, в които се помещават магазини на „Техномаркет България“. Миналата седмица, на 14 юли –четвъртък, от веригата за бяла и черна техника, наскоро придобита от „успелия млад мъж“, са входирали две искови молби в Софийския градски съд срещу „Глориент инвестмънт БГ“ и „Магнум – Д”, показва справка в сайта на СГС. Жалбата срещу „Магнум – Д” е заради имот в кв. Божурище, който дружеството е закупило от „Глориент инвестмънт“ в края на 2015 година. Преди продажбата Техномаркет имат техен магазин на този адрес, но подписват анекс за предварително прекратяване на договора за наем и го напускат доброволно. „Глориент инвестмънт БГ“ са принудени да продадат сградата в Божурище, за да погасят свои банкови кредити. Искът срещу „Магнум – Д”, освен всичко друго е и директен удар по конкуренцията, защото дружеството е собственик на веригата Techmart, която също е на пазара за бяла и черна техника.

Според осведомени източници, от „Техномаркет България“ са входирали и други пет жалби в Русе, Сандански, Благоевград, Хасково и Бургас. Този ход дава началото на съдебната битка за 14 от имотите, в които към днешна дата се помещава „Техномаркет“. Напрежението ескалира в началото на годината, когато „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски стана основен акционер в „Техномаркет България“. Новият собственик на веригата отказва да плаща наем на „Глориент инвестмънт“ за сградите, в които се помещават магазините му с мотива, че имотите всъщност са си на „Техномаркет“.  От минала седмица Пеевски е депозирал претенциите си и пред съда.

Компанията „Глориент“ е създадена, за да развива инвестиционна дейност с недвижимите имоти. През годините се специализира в изграждането на търговски и логистични паркове. Към днешна дата компанията има реализирани 27 функциониращи проекта в 17 български града. През 2006 година тя купува от „Техномаркет“ 13 обекта – земя и сгради в строеж и завършени търговски обекти. Чрез тази сделка търговската дейност на „Техномаркет“ и стопанисването на  магазините са разделени. Готовите обекти, които „Глориент“ придобива започва да отдава под наем, строежите завършва, а върху празните парцели построява нови магазини. Стига се до там, че фирмата строи магазини по желание на „Техномаркет“ в посочени от веригата населени места, за да им ги отдава под наем. До 2016 година и двете страни не оспорват нито сделката, нито собствеността, нито съвместната си работа. „Глориент Инвестмънт“ си получава наемите от имотите почти 10 години, плаща данъци върху тях и отношенията текат гладко. Тази година обаче на бизнес „хоризонта“ се появява „успелия млад мъж“ и проблемите започват. Макар че през 2006 г. „Глориент“ придобива от „Техномаркет“ 13 обекта, Пеевски има претенции за собствеността върху 14–те магазина, в които се помещава веригата му. От „Глориент Инвестмънт“ декларират, че разполагат с договори за покупка на имотите, документи за направените плащания по сделката и нотариални актове, вписани в Имотния регистър, това, обаче, не смущава Пеевски.  Просрочените до момента задължения от „Техномаркет“ към компанията са над 1,7 млн. евро. Междувременно, „Глориент“ е внесло в бюджета дължимия данък добавена стойност по издадените фактури. Към днешна дата натрупаната сума на внесения данък добавена стойност по неплатени фактури е в размер на 312 хил.евро. Големите акционери в East Balkan Properties, контролиращ 40% от „Глориент Инвестмънт“, като Utilco Emerging Markets, Newray Limited, Hellet House, вече са алармирали за случая английския, американския, френския, холандския и финландския посланиици у нас. Действията на „Техномаркет“ вероятно се разчитат като сигнал от българските олигархични кръгове към чуждестранните инвеститори.

Развръзката на случая предстои. Съдебните дела вероятно ще се точат няколко години. Всеки месец акционерите ще губят по 300 000 евро от неплатените наеми. Те подозират, че в крайна сметка ще спечелят съдебните процеси, но в това време  „Техномаркет“ ще бъде фалиран и няма да има кой да ги компенсира за претърпените загуби.

SHARE
Димитър Стоянов е възпитаник на СУ – магистър в специалността Антропология и филология. Занимава се с разследваща журналистика от 2007 година. Работил е за БНР, НОВА и бТВ. Автор е на Биволъ. Занимава се с криминални и икономически разследвания.