SHARE

Той е едва на 26 години, от ромски произход, един от най-популярните протестантски проповедници в България и създател на Църква „Пробуждане“. Не се подвеждайте обаче и не го вкарвайте в клишета – Максим не е типичният проповедник. Дори ще ви изненада – изключително харизматичен е, интелигентен, извън църквата се занимава с бизнес и пише мотивационна литература. Поводът да се срещнем с него е книгата му „7 решения, които ще променят живота ви сега“, която на прост и разбираем език превежда посланията на Библията и дава полезни напътствия как да ги приложите в живота си

Разкажи ми за детството си, откъде си и как стигна дотук?

Семейството ми е било доста богато, преди да се родя. Дядо ми е имал бизнес и е издържал целия род. Влюбва се обаче в друга жена и изоставя баба ми. Оставя бизнеса на вуйчо ми, но той фалира. Малко по-късно е убит от полицията по погрешка. И точно в този кризисен момент за нашето семейство едва 15-годишната ми майка забременява с мен. Баща си не помня, защото е избягал, преди да се родя. Отгледан съм от баба ми, майка ми и леля ми. С баба ми бях много близък и беше голям шок за мен, когато тя почина. След време майка ми се събра с друг мъж, но той я биеше, преследваше, беше някакъв кошмар за нея и тя реши да избяга в Гърция. Аз бях на 15, когато станах напълно самостоятелен. Завърших спортно училище с футбол, защото исках да стана футболист. След това обаче открих Бог и разбрах какво е призванието в живота ми – да помагам на хората.

Помниш ли кога и как се случи това?

Докато майка ми беше още в България, ме водеше на евангелски и протестантски църкви. Първата служба, на която отидох, беше преломен момент за мен. Бях бедно момче и един ден с приятелите ми разбрахме, че наблизо ще има сбирка, организирана от протестанти. Отидохме заради пицата. Той покани отпред да излязат хора, за които да се помоли, и аз не помня защо излязох – може би съм си помислил, че ще ми дадат още едно парче пица. Когато проповедникът ме докосна, усетих нещо много силно… Някаква енергия, сила, която преди това не бях усещал.

Следващият преломен момент се случи в Испания. Бях отишъл там да работя, но посещавах местната протестантска църква, където ми предложиха да изнеса проповед. След това заминах за Швеция, където се обучавах две години, и после се върнах в България, където преди три години със съпругата ми основахме Църква „Пробуждане“.

Ти не си догматичен, не размахваш пръст, но все пак би ли споделил какво те води в живота?

Бог и вярата, разбира се.

Искам хората да разберат едно – най-влиятелната личност в живота на даден човек е самият той. И две неща определят съдбата ни – малките и големите избори, които правим всеки ден, и волята да ги следваме! 

Вярата може да промени живота на един човек. Хората днес търсят бърза печалба и мимолетни наслади. Търсят не полезното, а приятното, без да се замислят за последствията. Живеем във време на материализъм, на подмяна на ценности, на стремеж към забогатяване. Защото парите гарантират някакви удоволствия. Но парите не носят щастие. Познавам много богати хора, които живеят в огромни къщи, карат хубави коли, имат висок стандарт на живот, но въпреки всичко са нещастни. Не трябва да сме роби на материалното, защото то те отдалечава от смисъла, от духовността, от самия теб. Всеки, който усеща някаква празнота в живота си, трябва да потърси Бог.

Вашата църква се издържа от дарения? А ти самият поддържаш висок стандарт на живот. Едното свързано ли е с другото?

Естествено, че не съм забогатял от даренията в църквата. Винаги съм имал бизнес нюх и след като отворихме църквата, с мен се свързаха предприемачи, инвестирах спестяванията си в бизнеси, които ме интересуваха, за да мога днес да поддържам прилично висок стандарт на живот.

Премиерата на книгата „7 решения, които ще променят живота ви сега“ е на 7 декември (петък) от 19 часа в литературен клуб „Перото“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.