SHARE

Пет минути мълчание. Пет минути държане за ръце. Стотина жени се събраха на моста “Уестминстър” тази неделя в знак на съпричастност с терористичната атака на 22 март в града, в която загинаха четирима души и десетки бяха ранени. Множество от жените бяха мюсюлманки, носещи синьо като символ на надеждата и мира.

“Този човек [терористът – бел.ред] искаше да ни раздели, така че, хващайки се за ръце, искаме буквално да направим обратното. Това е Лондон и ти няма да ни промениш”, заявява Керена Шеат, една от организаторите на шествието. “Така нещо красиво се ражда от нещо ужасяващо.”

Сред множество цветя и трансперанти на шествието може да се прочете и надписът “Ние никога няма да бъдем победени! Лондон е единен и никога няма да живее в страх. Ние сме град, който никога не действа от омраза. Стоим заедно!”.

 

DANIEL LEAL-OLIVASDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Инициативата е на организаторите на “Женските маршове”, които се проведоха в различни краища на света при встъпването в длъжност на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Междувременно стотици мюсюлмани в Обединеното кралство извършваха обществополезна дейност като събиране на боклука от улицата и даване на храна на бедните в знак на съпричастност със случилото се и отбелязвайки деня на мюсюлманската солидарност “Садак”, който се празнува от 2015 г. във Великобритания.

Поредният мит, захранващ пропагандата, ксенофобията и разделението, е, че мюсюлманите не се противопоставят срещу нападенията. Напротив, те не просто го правят, но и искат това да е явно и категорично, въпросът е има ли кой да ги чуе.

Daniel LEAL-OLIVASDANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Getty Imagesа