SHARE

„До всички момичета бунтарки по света:
мечтайте още по-смело,
целете се още по-високо,
борете се още по-устремено,
а когато се съмнявате, не забравяйте,
че сте прави.“

Всички сме чували приказките за Пепеляшка, Спящата красавица и останалите принцеси, които чакат своя принц, за да бъдат спасени, и накрая заживяват щастливо с любовта на живота си. В много истории и книги за малки деца героят е от мъжки пол – смел, силен и готов да победи злото.

Елена Фавили и Франческа Кавало обаче ни развеждат из една по-различна реалност, където жените са главните герои и превръщат света в по-добро място. Двете успяват да съберат рекордна сума от благотворителната кампания, с помощта на която издават „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес“). В сборника научаваме за 100 изумителни жени и техните постижения, а целта на авторките е да участват в изграждането на „свят, в който полът не определя колко големи са мечтите, нито докъде може да стигнете“.

Първата приказка е за Ада Лъвлейс, известна английска математичка и дъщеря на поета лорд Байрон. Откриваме накратко как тя измисля компютъра „много преди съвременните компютри да бъдат изобретени!“. Историята е една страничка, а на съседната има илюстрация на Ада и неин цитат. Така е подредана цялата книга, което наистина я прави изключително подходяща за деца.

Изреченията сa опростени, кратки и ясни, а всички портерети са нарисувани от талантливи художнички от различни точки на планетата. Цялостната визия и оформление са изпипани до последния детайл и определено правят „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ част от онези полезни и красиви енциклопедии, които повечето малчугани разлистват с интерес.

В следващите разкази научаваме историите на жени от изкуството, спорта, политиката, науката и още какви ли не области. Разкриваме дребни детайли от живота на Астрид Линдгрен и Вирджиния Улф, Грейс Хопър, Мария Кюри, Маргарет Тачър и стигаме дори до Мишел Обама, Коко Шанел и Серина Уилямс. Стотиците постижения от древността до съвремието, съхранени във всяка история, целят да покажат устрема на човек да следва мечтите си и да бъде талантлив в това, което обича, независимо от пола.

„Повечето от изключителните жени, представени в тази книга, никога не са получавали такова доверие. Без значение колко са били откритията им, колко дръзки са били приключенията им и колко необикновен е бил геният им, те били омаловажавани, забравяни, а в някои случаи – дори почти напълно заличени от историята.“

Тези истории не са само за момичета, които имат нужда да повярват в способностите си, за да се превърнат в следващите гении на своето време, а за всички деца. Мисията им е да внесат баланс в преобладаващите стереотипи, изградени от класическите приказки. През последните години постоянно се обсъжда необходимостта да изкореним всеобщото схващане, че има професии, които не са за жени, и задължения, които са само за „нежния“ пол, но тези призиви идват твърде късно. Ако сте се изморили от пасивните и силно патриархални приказки, то „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ определено е четивото за вас. Подрастващите, а и вече порасналите, със сигурност ще открият нови факти, които не са знаели, и ще се вдъхновят от уменията на много момичета и жени по цял свят. На последните страници пък ще намерите място да споделите собствената си история и да си нарисувате автопортет – идеалният завършек на книгата, с който да отбележите значимостта на всеки един живот и изпитанията, през които трябва да преминем, за да се докажем.

Автор: Гергана Петрова
Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.