SHARE

Д-р Синтия Тайк е кардиолог от университета Харвард, специализирала в здравето на жените, сърдечно-съдовите заболявания и застойната сърдечна недостатъчност. В статия за Huffinton Post тя представя симптомите и последствията от “синдрома на разбитото сърце”.

Нима има нещо по-болезнено за душата от това да загубиш любим човек? Без значение дали става въпрос за край на романтична връзка или смъртта на някого, за когото ни е грижа, разбитото сърце е едно от най-силните емоционални преживявания, през които преминаваме. Няма съмнение, че загубата на любим ще окаже силно влияние на емоционалното ви и психическо състояние, но какви са последствията за тялото? И може ли разбитото сърце наистина да ви разбие сърцето?

Проучванията показват, че емоционалният стрес наистина оказва влияние на тялото по няколко начина. На първо място, емоционалната болка води до увеличаване на кръвта в частите на мозъка, които произвеждат физическата болка. За това много хора изпитват това, което психолозите наричат “соматосетивно представителство” на болка, което получаваме след болезнено преживяване, като да бъдем отхвърлени. На второ място, разбитото сърце може да навреди да имунната ви система, която на свой ред може да предизвика възпаления и отслабване на защитата срещу болести и инфекции.

Навярвно най-болезненият аспект на разбитото сърце е, че то е изключително стресиращо. Когато сме под стрес, телата ни произвеждат повече хормони – адреналин и кортизол – от необходимото. В малки количества тези хормони покачват сърдечния ритъм, което не е лошо нещо, но високите дози може да затруднят сърцето, а в някои случаи дори да се стигне до сърдечна недостатъчност.

Може да ви учуди фактът, че има състояние, наречено “синдром на разбитото сърце” и на него са посветени редица научни изследвания. Медицинският термин е “стресиндуцирана кардиомиопатия” или “такоцубо кардиомиопатия” и състоянието се задейства при емоционално разтройство.

Институтът „Джон Хопкинс“ за сърдечно-съдови заболявания описва стресиндуцираната кардиомиопатия като:

Състояние, в което силният емоционален и физически стрес може да доведе до рязко и тежко отслабване на сърдечния мускул (кардиомиопатия). Състоянието може да бъде причинено от различни емоционални стресори като скърбене (напр. при смъртта на любим човек), страх, силен гняв или изненада. То също така може да е следствие от множество физически стресори за тялото като удар, припадък, затруднено дишане (като астма или емфизем) или силно кървене. 

Симптомите на синдрома на разбитото сърце са много близки до тези на сърдечния удар и  може да включват ангина пекторис (болки в гърдите), недостиг на въздух, ниско кръвно налягане и временна сърдечна недостатъчност. Въпреки това сърдечният удар често е вследствие на кръвни съсиреци или запушени артерии, но това не са симптоми на пациенти със синдрома на разбитото сърце. В допълнение, често синдромът на разбитото сърце минава сравнително бързо и рядко води до фатални или постоянни сърдечни щети. 

Така че, за да отговоря на горните въпроси – разбитото сърце всъщност засяга тялото по много различни начини, но е малко вероятно да умрете от разбито сърце. Ако наскоро сте изпитали тежко емоционално преживяване, е съвсем естествено то да се изрази под формата на болка и умора. И докато тези болезнени усещания може да не са нищо повече от синдрома на разбитото сърце, то призовавам всеки, които получава симптоми, близки до сърдечен удар, да посети доктор или здравен специалист за всеки случай.