SHARE

*Заглавието може и да звучи шокиращо за приятелите, наясно с политическите ми възгледи. Но все пак малко търпение – бел. авт. 

Днешното заседание от 49-ия конгрес на БСП всъщност е в навечерието на една специална годишнина – 100 г. /един век от основаването на БКП (тесни социалисти). Това се случва на 28.5.1919 г. на XXII конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), който прераства под пряката диктовка на основания от Ленин Коминтерн (създаден два месеца по-рано, на 4.3.2019) в Първи конгрес на Българската комунистическа партия (тесни социалисти).

Вече основна цел става въоръжената борба за сваляне на демократично избраната власт в България. Скобите са последното признание към Дядото Благоев, който разцепва партията през 1903 г. в противовес на широките социалисти, които смятат, че социалистическата идея принадлежи на цялото общество, а не „тясно“ само на наемния труд, както смята Благоев. Но въпреки неговата съпротива той губи битката срещу ленинизацията на партията през 1919 г.

Трудно за него време – тогава знак за възможна алтернатива в такава посока дават Баварската съветска република (с правителство с доста криминални лица) и Унгарската съветска република, чийто лидер Бела Кун е на постоянни указания от Кремъл. И двете са ликвидирани за няколко месеца, но БКП продължава „борбата“.

И така, конгресното летоброене за БКП/БСП започва от 1919, а не от 1891 г. , която социалистите смятат за рождена година на Партията ( т.е реално Партията все още не е столетница).

Някой ще каже – голяма работа!

Да , работата е много голяма, защото в този случай не социалистическата идея е водеща в БСП/БКП, а нейната преданост към актуалните обитатели на Кремъл. И наистина за сто години, един век, са извършени десетки предателства към социалистическата идея – лагерите, масовите убийства, македонската нация, червеният терор, „възродителният процес“ … та чак до Истанбулската конвенция – която днес е на път да създаде куриоз – председателят на Партията на европейските социалисти да не може да намери място в евролистите, защото я подкрепя. Както, апропо, всички европейски социалисти!

Но никога за 100 г. БКП/БСП не е заемала политическа позиция, различна от тази на Кремъл, независимо че от 1991 г. там комунисти и социалисти не са упрявлявали.

(Иронично, единственото малко изключение е спирането на съветската тв програма „Время“ – на вълните на Горбачовите гласност и перестройка – през 1988 г. – като много опасна за режима на Живков, в резултат сменен на следващата година.)

И така, да се обърнем с любов към всички социалисти в тази партия – хора, ако тази партия не е автентична партия на социалистите – какво правите в нея? Въпросът е само към социалистите по убеждения.

България има нужда от европейска, а не кремълска социалистическа партия. Когато стане пак дума за столетницата, спомнете си за това.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. 

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.