SHARE

Втора точка от дневния ред на редовното правителствено заседание днес е „Предложение за проект за решение до президента на Република България за издаване на указ за назначаване на председател на Държавна агенция „Технически операции“. Вносител е министър-председателят.

Медиите днес (23 август) предполагат, че това означава смяната на досегашния председател на тази агенция – Цветан Китов. Логична догадка на фона на фактите, че Китов беше личното предложение на Цветлин Йовчев в качеството му на министър на вътрешните работи в злополучното правителство на Орешарски. Същото правителство, което се прочу със скандалното предложение Делян Пеевски да оглави ДАНС. Цветан Китов беше назначен за шеф на службата, която реализира подслушванията именно за да изпълнява всички лични поръчения на Пеевски през 2013 г.

Днес Бойко Борисов, под чиято шапка по закон е ДАТО, ще предложи на Румен Радев да бетонира Китов за още 5 години, научи „Терминал 3“ от свои източници. Важна подробност е, че промените в закона на ДАТО, с които се изисква издаването на президентски указ за нейния председател, са отпреди две години. През същата тази 2013 г. именно заради такива като Китов законът бе променен от правителството на Орешарски и те се случваха само с решение на МС. Достатъчно скандално беше, че Цветан Китов бе оставен на поста си след промяната преди две години. Поради твърдата си позиция против всички приближени на Пеевски на ключови позиции Плевнелиев не би подписал подобен указ и Борисов никога не е посмял да му го предложи, разказват запознати с процесите, с които „Терминал 3“ разговаря. Днес обаче всички бариери са паднали. Очевидно Румен Радев няма нищо против назначението на близкия на Делян Пеевски човек на този изключително чувствителен пост. Както и Бойко Борисов очевидно е в добър диалог с него, за да предприеме това действие.

Скандалното предложение се прави в момент, в който „Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства“ е под очевидна яростна политическа атака в отговор, на която неговият пряк ръководител Бойко Рашков обяви, че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти.

* На снимката – зам. главният прокурор Борислав Сарафов, Цветан Китов и Владимир Писанчев (в качеството му на шеф на ДАНС)

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.