SHARE

Докато продължават бруталните бомбардировки над Алепо, ДАЕШ (акроним на „Ислямска държава“ на арабски) завладяха за втори път сирийския гр. Палмира. Режимът на Асад и Путин уж воюват срещу терористите, а в  същото  време в Сирия ДАЕШ не само не намалява територията си, а дори я увеличава в районите, в които срещу нея се сражава сирийският режим, подкрепен от руската армия.
Това се случва на фона на операцията в Мосул, която продължава изключително бавно, но все пак успешно, както и на фона на успехите срещу ДАЕШ в Либия.
Бюлетинът е изготвен от Дорейд Джасим.Преговорите между Русия и сирийската опозиция в Анкара се провалиха, а режимът отказва да отговори на исканията на биещите се страни в Алепо

Бивш командир на Свободната сирийска армия обяви пълния провал на преговорите в Анкара между Русия и сирийската опозиция, съобщава вестник „Ал- Кудс“. Някои групировки, защитаващи обсадените източни квартали на Алепо, са се оттеглили в сряда, 7 декември, в други квартали в центъра на града след отказа на режима да отговори на исканията, направени 48 часа по-рано, да се обяви хуманитарно примирие, последвано от преговори, определящи бъдещето на града. Командирът допълни в телефонен разговор с в. „Ал-Кудс Ал-Араби“ от Анкара, където живее: „Организацията „Джабхат Фатх Ал-Шам“ и другите групировки все още отказват да се оттеглят от редицата управлявани от тях квартали и ще се отбраняват докрай”. Бившият командир на Свободната сирийска армия съобщи, че „разочарование“ е обзело някои лидери на тези организации „след провала на преговорите да се постигне споразумение между тях и Русия с помощта на Турция в столицата Анкара, като преговорите продължиха поне две седмици“. Той допълни, че сред причините за провала на преговорите е настояването от руската страна за предаване на всички екстремисти и депортирането им в Идлиб, докато лидерите на екстремистките групировки настояват, че всяко извеждане ще става в северните селски райони на Алепо. От друга страна, изискванията на Русия се концентрират върху необходимостта тези групировки, участващи в преговорите, да предоставят гаранции, потвърждаващи съгласието на „Джабхат Фатх Ал-Шам“ да се изтеглят окончателно от Алепо и да предадат града на силите на сирийския режим. Източникът обясни за наличието и на други причини. Исканията на режима са относно хуманитарната мисия на Международния червен кръст, като например помощите и евакуацията на стотици ранени, затворени в капан без никаква медицинска помощ, след като руските ВВС бомбардираха всички оперативни болници в обсадените квартали, но режимът не пожела да отговори на исканията на групировките. Източникът добавя, че оттеглянето на бунтовниците от някои квартали дойде на фона на падащите надежди след преговорите в Анкара, а това ги накара да се оттеглят и към други обсадени квартали, напускайки сегашните, където силите на режима нахлуха без съпротива. Командирът в Свободната сирийска армия предполага, че предишната вълна от различия между воюващите страни навярно е довела до отслабване в атаките на режима за освобождаването на тези квартали, както и конфликтите между отделните терористични групировки, взаимните арести, изземването на складираните оръжия на някои от тях и намесата на други, поставяйки всички в невъзможна позиция. Той добавя, че освен това неотдавнашните противоречия сред най-големите групировки, сред които „Джубхат Фатх Ал-Шам“ и „Ахрар Ал-Шам“, имат отрицателно въздействие върху бойния дух на бойците заради атаките на режима и руските бомбардировки съвместно с ливанската „Хизбула“.

Генералният секретар на ООН призовава за незабавно примирие в Алепо

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова в последното си пътуване в чужбина преди изтичането на мандата си незабавно да се спре насилието в Алепо, предава вестник „Ал-Кудс“. Това дойде в отговор на въпроси на журналисти по време на пресконференция в австрийската столица Виена за ситуацията в Алепо и за възможните  начини да се вдигне обсадата на сирийския град. Той заяви, че ООН работи усилено, за да се намери решение на кризата в Сирия чрез всеобхватно политическо решение: „Видяното наскоро в източната част на Алепо е сърцераздирателно. Опитваме се да предоставим животоспасяваща хуманитарна помощ за много хора, които са обсадени в места в труднодостъпни райони. Трудно е да се направи това в светлината на продължаващите сражения. Бяхме постигнали споразумение за прекратяване на военните действия, но то беше нарушено от воюващите, които направиха ситуацията по-трудна за хуманитарната помощ на ООН. Решението за тази ситуация е политическо и ние продължаваме да доставяме хуманитарна помощ. Важно е заинтересованите страни да се споразумеят за прекратяване на враждебните действия, за да бъдем в състояние да помогнем на хората. Въпреки това трудно положение ООН предоставя животоспасяваща помощ на най-малко пет милиона души на месец в Сирия“. Генералният секретар похвали голямата роля на Австрия в подкрепата и укрепването на международната дипломация и обсъди с длъжностните лица в Австрия сътрудничеството с ООН по отношение на редица важни въпроси, включително и по-голямото придвижване на бежанци и мигранти. На съвместна пресконференция с австрийския външен министър генералният секретар посочи декларация, издадена в Ню Йорк на срещата на върха за бежанците и мигрантите през септември: „Нюйоркската декларация е важна стъпка в посрещането на предизвикателствата като изселването и миграцията в голям мащаб, но истинската мярка за успех зависи от това как ще се изпълняват задълженията на държавите – членки на ООН“. Бан Ки Мун размени с австрийските министри и мнения относно последните събития в Сирия, Западните Балкани и Украйна. Генералният секретар заяви, че ООН и Австрия споделят вярата в значението на плурализма като основа за решаване на предизвикателствата на настоящата епоха. От друга страна, генералният секретар посочи важната работа, извършвана от неговия специален пратеник по въпросите на заетостта на младите хора, Фернан Виман, бившия австрийски канцлер. Той каза, че за да се постигнат мир и просперитет в света, се изисква гарантиране на предоставянето на възможности за младите хора и да им се даде шанс да станат граждани на света и фактори за устойчиво развитие.

Мей: Изявленията на външния министър за Саудитска Арабия не отразяват британската политика

Говорителката на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей заяви че изявленията на министъра на външните работи Борис Джонсън не отразяват политиката на правителството, отбелязва вестник „Ал-Хаят“. Той обяви, че Саудитска Арабия и Иран подпалват локални войни в целия Близък изток и някои политици в региона злоупотребяват с религията. Джонсън е известен със сензационните си забележки и по време на среща в Рим миналата седмица заяви, че липсата на реално лидерство в Близкия изток е позволило на някои хора да моделират религиозните концепции и подпалват локални войни. Това е последното спорно изявление на министъра на външните работи, за когото Мей каза иронично, че му е трудно „да остане ангажиран с официалната позиция на правителството за цели четири дни“. Джонсън беше подложен на критики от страна на някои политици в Европейския съюз за използването на чужд език в дипломацията в преговорите за решението на Великобритания да излезе от съюза. Бързата реакция на Мей изразява важността на съюза на Великобритания със Саудитска Арабия, която е основен клиент на британските компании за сигурност и охрана. Джонсън заяви в живо предаване на вестник „Гардиън“: “Саудитците, Иран и всички само маневрират. Дърпат конците и подпалват локални войни. Визията за една трагеди“, и добави, че „има политици, изкривяващи религията, злоупотребяват с нея и предлагат различни тълкувания на една и съща религия, за да постигнат конкретни политически цели. Това е един от най-големите политически проблеми в региона като цяло“. Не е ясно дали обвиняемият за моделирането на специфични религиозни концепции е Саудитска Арабия или Иран, но „Гардиън“ съобщава, че Джонсън е обвинил Саудитска Арабия в злоупотреба с исляма. Говорителката на Мей обясни, че „възгледите на външния министър не представляват позицията на правителството по отношение на Саудитска Арабия и нейната роля в региона“. Мей посети Близкия изток тази седмица и се срещна със саудитския крал Салман, където „ясно е определила позицията на правителството за отношенията със Саудитска Арабия като партньор главно на Обединеното кралство, по-специално в борбата срещу тероризма“. Тя обяви категорично: „Искаме да засилим тези отношения“. Мей назначи Джонсън през юли, след неуспеха му в опита да бъде министър-председател. Джонсън изигра ключова роля в кампанията на Великобритания за излизане от ЕС. Говорителката каза, че премиерът продължава да подкрепя министъра на външните работи, като допълни, че пред Джонсън има шанс да изясни гледната точка на Великобритания за отношенията й със Саудитска Арабия.

Коблер предлага шест точки за справяне със ситуацията в Либия, след като гр. Сирт беше освободен от хватката на ДАЕШ

Специалният пратеник на ООН и ръководител на мисията за подкрепа на Либия Мартин Коблер предложи шест точки за решаване на политическата и икономическата криза в страната, обръща внимание панарабският сайт „Ал-Раи“. Според пресцентъра на ООН Коблер е говорил на брифинг, проведен в Съвета за сигурност, на заседание за обсъждане на ситуацията в Либия, за постиженията, настоящите предизвикателства и очакванията за бъдещето на страната. Пратеникът на ООН подчерта „необходимостта Либия да продължи напред“, предлагайки „решаването на нерешените политически въпроси, въпроса за въоръжените групировки в Триполи, приоритизиране на икономическото съживяване в Сирт и Бенгази, обръщане на внимание върху основите на либийската икономика, решаване на въпроса за правата на човека, върховенството на закона и положението на мигрантите и важността на постепенното завръщане на мисията в Триполи след решаването на проблемите със сигурността“. Коблер призова за спешното създаване на „президентска гвардия“ за защита на правителствения комитет, включително правителството на националното съгласие. От своя страна френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан и либийският вицепремиер Муса Ал-Кауни окачествиха освобождаването на Сирт от организацията ДАЕШ като важна стъпка, “но това не означава, че конфликтът с организацията е приключил“. Льо Дриан заяви в Дакар по време на участието си във форум на мира и сигурността в Африка: „Поражението на ДАЕШ в Сирт е много важна стъпка, но това е само един етап и още нищо не е приключило, защото има групировки, разпределени по огромната територия, а има също и такива, които принадлежат към „Ал-Кайда“.

*На снимката: Бягащи мъже от разрушенията в Алепо, 09.12.2016г.
**Photo by Abdalrhman Ismail/Reuters, 9 December 2016