SHARE

В първите години на прехода един приятел посети Лондон.

Знаеш ли, – каза той. – много странна работа. Живял съм без никаква надежда да зърна Лондон. Изведнъж се озовавам там. И какво се оказва – всичко ми е познато! Oxford Street, Big Ben, Piccadilly, Tower Bridge – виждал съм ги на картинки в учебниците по английски и по филмите, минавам зад някой ъгъл и веднага знам къде съм!

На 23 юни Великобритания гласува на референдум, на който с малко относително мнозинство, но с цели милион и седемстотин хиляди гласа вповече, взе решение да излезе от Европейския съюз. Колкото и фатално, нелогично и самоубийствено да изглежда това решение днес, още не ни е ясно до какво ще доведе то. В най-добрия случай няма да се реализира. Но поради травмата, която донесе на европейците и в частност на британците, в никакъв случай няма да отшуми незабелязано. Лоша рана зараства, лоша дума не се забравя.

Защо британците гласуваха да се отделят от „континента“?

Според БиБиСи (BBC), въпреки приказките за брюкселската бюрокрация и вноските в полза на европейския бюджет, които не са и чак толкова големи за мащабите на страната, главният коз на кампанията за напускане (Leave) е бил имиграцията и то във възможно най–широкия ѝ аспект – включвайки както въпроса за нарастването на броя на мигрантите и на броя на гражданите на Великобритания, родени извън държавата, така и свързаните с миграцията по–широки въпроси за националната и културна идентичност на страната в последните десет и в следващите 20 години.

Vox.com потвърждава наблюдението от друг ъгъл – Брекзит не е заради икономиката, брекзит е заради ксенофобията, тоест заради популярното измежду британците схващане, че мюсюлманите и източноевропейските мигранти им съсипват хубавата държава.

martyrs-memorial
Източник: Eckersley Essential English for Foreign Students

Откъде пък се взеха тези източноевропейци?

Задайте в Източна Европа въпроса „Какво най–много ви харесва в ЕС?“ и ще получите единодушен отговор – ако има нещо, което е най–ценно в това пространство, то това са отворените граници в континента и изчезналите прегради между хората. Възможността да търгуваш, да произвеждаш, да продаваш, да обичаш, да печелииш, да живееш и да се придвижваш в свободна Европа е най–голямото постижение на съюза. Точка.

А защо Великобритания?

Поп-културата, която беше най-популярният изразител на народното несъгласие, на Изток говореше на английски, а половината от нея беше британска. Всеки, който искаше да напусне лепкавото и кухо пространство на червената пропаганда и да разбере за какво се пее в бунтовния рокендрол, какво има в диалозите на Холивуд и как да общува с по–голямата част от западните туристи, добрали се до тази част на континента, говореше на английски. Това не беше изолиран процес за нашата страна, а засегна цяла Източна Европа. Затова и когато получи свободата, тази част от континента говореше или искаше да говори на английски.

На какъв език говори Европа и ЕС?

„Всички знаят, че английският език се възроди чрез Източна Европа, и то когато стана първата вълна на разширение на съюза в Източна Европа“ ,

пояснява евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП).

И когато в официалната си реч за бъдещето на Британия в ЕС, веднага след британския референдум, председателят на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер не проговори на английски (с изключение на две реплики), това се възприе като политически знак.

bowler-hat
Източник: Eckersley Essential English for Foreign Students

Дали английският ще остане официален език на ЕС ако Кралството напусне?

Освен Великобритания, още две страни-членки използват английския като официален – Ирландия и Малта. Макар че имат и други официални езици – галски и малтийски, които са посочили за основни, те ще продължат да ползват английския, но той вероятно ще позагуби от статуса си в рамките на съюза и в Европа.

А източноевропейците?

Никой не може да скрие факта, че най-голям принос за събарянето на съветската тирания имат лидерите на Великобритания и САЩ, Маргарет Тачър и Роналд Рейгън. Последвала попкултурата, свободата също ни проговори официално на английски. Затова и в културен план съвременният източноевропейски елит и източноевропейската младеж са незаконните деца на старата госпожа Великобритания и на англоезичната култура, която тя даде на света.

Тя пък поиска да се откаже от тях, тоест от нас.

И тогава какво? Ще учим може би полски отсега нататък, както френски преди 100 години, немски като преди 80, руски като преди 70, английски като преди 30…

Източник: Eckersley Essential English for Foreign Students

Главна илюстрация: Oxford Picture Power Dictionary

Eckersley Essential English for Foreign Students на Longman беше вероятно най–популярната оригинална британска система за изучаване на английски език през 60-те, 70–те и 80-те години в България.