Новият император на Русия

Новият император на Русия

SHARE
Конституционният „референдум“ на Русия даде своя очакван резултат – президентът Путин може да служи до 2036 г., но сложният спектакъл за публично утвърждаване беше жизненоважен за неговата легитимност.

От Андрю Хигинс за The New York Times

Москва – Седемдневният референдума в Русия, предназначен да задържи президента Владимир В. Путин на власт най-малко до 2036 г., постанови очакваната присъда в сряда: предварителните резултати показват, че три четвърти от гласоподавателите са дали одобрението си.

По-малко ясно, обаче, беше защо Путин дори се нуждаеше от избиратели, за да одобри редица изменения в конституцията, които, вече ратифицирани от Националния парламент в Москва и регионалните законодателства в цялата страна, влязоха в закон преди месеци.

„От юридическа гледна точка цялото това упражнение е безумно“, казва Грег Б. Юдин, социолог и политически теоретик от Московското училище за социални и икономически науки. „Но това изобщо не е безсмислена процедура“, добави още той, „защото руската система при Путин зависи от появата на народна подкрепа за предоставяне на легитимност на вече взетите решения“.

„Това е театър, но много важен и добре изигран театър. Системата трябва да организира покани за обществена поддръжка, дори когато няма такава “, казва Юдин. „Този вот подлага на изпитание театралните техники на Путин.“

В последния мелодраматичен етап във вторник Путин се обърна към нацията на фона на паметници на съветски войници, убити в борбата с нацистка Германия, уверявайки избирателите, че гласовете им са от значение, независимо че десетките изменения, които са били помолени да разгледат, вече са влезли в сила и изменената конституция беше публикувана и пусната в продажба в книжарниците. „Гласът на всеки от Вас е най-важният, най-значимият“, каза Путин.

Избирателите на теория можеха да отхвърлят измененията и руският президент обеща да уважи тяхното решение. Но шансовете това да се случи винаги са били незначителни, не на последно място и заради това, което „Голос” – независимата организация за наблюдение на избори, описа във вторник като фалшифициран изборен процес от самото начало.

„Голос” каза още, че вотът, несправедливо изкривен от шумна едностранна пропагандна кампания от контролирани от държавата медии и крещящ натиск от разпростираща се плеяда от държавно финансирани компании и организации, „не ни позволи да говорим сериозно за възможността хората да изразят волята си.“

Огромният обхват на държавата и ресурсите й позволиха да бъдат мобилизирани хора като Людмила Савинкина, главен редактор на „Егорьевск Днес“, малка държавна телевизия в град на югоизток от Москва. В записа, получен от „Голос”, тя нарежда на служителите си не само да гласуват, но и да се уверят, че те гласуват в град Егорьевск, независимо къде са регистрирани. (Местните служители рискуват да загубят работата си, ако не успеят да мобилизират достатъчно избиратели в собствените си райони.)

За тези, които не се подчиняват, редакторката казва, че ще има последствия. Те, каза тя, „могат да варират, просто Ви предупреждавам. И това се отнася както за Вас, така и за мен. Дори няма да Ви го обяснявам. Всеки може да загуби работа, бонуси – и това на фона на пандемия, когато много хора вече са загубили работата си.“ Г-жа Савинкина не отговори на телефонните обаждания, търсещи неин коментар.

От седмици дълъг парад на изтъкнати руснаци, които зависят от държавата за своите позиции и доходи – от актьори и музиканти до ръководителя на Ермитажния музей в Санкт Петербург и патриарха на Руската православна църква – „маршируваха“ в държавната телевизия с призиви хората да гласуват.

Любопитното е, че никой от тях не спомена сърцевината на промените: поправка, която позволява на Путин да прескочи конституционните срокове, съществуващи от 1993 г. и да остане на власт практически за цял живот, а не да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 г. Вместо това, те се съсредоточиха върху другите промени, като например – защитата на пенсиите, семейните ценности, животните, руския език и паметта на руснаците, убити през Втората световна война.

Референдумът беше пакетна сделка, което означаваше, че всеки, който вярва в святостта на загиналите руснаци във войната – огромен брой в страната, загубила повече от 20 милиона живота по време на известната като „Великата отечествена война“ – най-вероятно ще отбележи „да“ и по този начин ще подкрепи идеята Путин, който сега е на 67 години, да остане в Кремъл поне до 83-годишна възраст.

Алексей А. Навални, най-известният опозиционен лидер в Русия, определи това упражнение като „срамен фарс“, който е „специално създаден да излъже и измами обществото“.

Навални изстреля най-бурните си коментари към най-силно изявяващите се знаменитости, които, разчитащи на финансирани от държавата концерти, се включиха в трескава кампания в подкрепа на вота. Той ги нарече „гнусни и отвратителни хора“, които „лъжат и мамят обществото за пари“.

Една от целите му беше Олег Газманов, певец, често ангажиран да забавлява служители, включително Путин на тържество в чест на тайните полицейски служители. В изявлението си пред избирателите по телевизията Газманов не спомена за това, че Путин остава на власт още 16 години, но подчерта важността на гласуването, за да се предотврати „тъпченето на паметта на нашите герои, оскверняването на гробовете на нашите предци“. Той припомни, че собственият му баща се е сражавал чак до Берлин през 1945 година.

За разлика от това, много блогъри, инфлуенсъри и други интернет знаменитости отказаха плащанията, за да споменат поправките, опасявайки се, че всеки намек за похвала на Путин ще съсипе имиджа им сред младата публика и ще смаже продажбите на реклами.

Централната избирателна комисия съобщи в сряда сутринта, в началото на последния ден на гласуване, че 55 процента от 108 милиона регистрирани избиратели в Русия вече са гласували. Броят на участниците реално потвърди успеха на екстравагантното шоу на Путин.

До сряда, при преброени 98 процента от бюлетините, 78 процента от избирателите подкрепиха измененията в конституцията, заявиха представители на изборната комисия. Това почти съвпадна с по-ранните резултати на анкетата от контролираната от държавата руска избирателна организация VTsIOM, която показва, че 76 процента от избирателите подкрепят измененията.

Предварителният характер на резултата, според Юдин, отразява „плебисцитарната демокрация на Русия“ – система, която се върти около един-единствен безспорен лидер, но все още изисква редовни викове за „публично признание, за да му се даде легитимност“.

Основната цел на Кремъл, казва още Юдин, беше да получи по-малко публично одобрение за измененията, които вече бяха ратифицирани, отколкото да даде на Путин нов тласък на легитимността в момент, когато икономиката на Русия е силно повредена от пандемията на коронавируса. Рейтингът за одобрение на руския президент е спаднал до най-ниското си ниво откакто дойде на власт преди 20 години.

За да гарантира успех Кремъл не се спря пред нищо. Избирателите бяха примамвани до избирателните секции с лотарийни награди, ваучери за хранителни стоки, циркови представления и други атракции.

Имаше сигнали и за безсрамни измами, но най-съществено беше принудителното мобилизиране на големия брой избиратели, чийто поминък зависи, по един или друг начин, да останат на страната на Кремъл.

Служителите във финансираните от държавата библиотеки в Санкт Петербург се оплакват, че са получили нареждане от техните институции да гласуват и в кой ден да го направят. Борис Л. Вишневски, академичен и опозиционен член на общинския съвет в Санкт Петербург, определи това като „грубо нарушение на трудовото законодателство“, казвайки, че „служителите нямат задължение да гласуват, ако не искат.“

Владимир Жиринов, млад журналист, заяви тази седмица, че е подал оставка от държавната телевизия в сибирския град Красноярск, защото „това, което се случва, е извън моето разбиране“.

„Не мога просто да се примиря и да кажа:„ Да, всичко вече е решено, нищо не зависи от нас“, казва още той.

В последните дни на гласуването длъжностните лица и държавните медии преминаха в офанзива – използваха умишлено подхвърлени фалшивки в социалните медии за поредна своя атака. Една от тях показа бюлетини, предварително маркирани с невидимо мастило, което по-късно стана видимо. Клипът е заснет по време на избори преди години в Казахстан.

Правдоподобните примери за манипулиране на вота идват от членове на опозицията на местните избирателни комисии, включително и един в московския квартал „Раменки”, който съобщава за подозрителен скок на недокументирано гласуване от дома. В столичния квартал „Лефортово” мъж и жена отиват да гласуват в местния избирателен участък и установяват, че те и двете им деца са регистрирани като вече гласували.

За тези, които не желаят да играят определените си роли, телевизионният редактор в Егорьевск има няколко прости съвета: „Съжалявам, живеем в тази страна. Както казах по-рано, ако не Ви харесва, преместете се в други страни. И това е – всички въпроси ще бъдат решени наведнъж.“

Източник: The New York Times

SHARE