SHARE

Съединените щати заявиха в понеделник, че прекратяват преговорите с Русия за мирно разрешаване на конфликта в Сирия, предава агенция Ройтерс. Вашингтон обвини Москва, че не си изпълнява задълженията по споразумението за прекратяване на огъня.

“Съединените щати прекратяват участието си в двустранните преговори с Русия, които бяха установени, за да се прекратят военните действия”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби. “Това не бе лесно взето решение.”

В своето изявление Кърби уточни, че САЩ ще продължат да поддържат връзка с руските военни, за да предотвратят  инцидентни сблъсъци.

Изявлението от Вашингтон идва след като по-рано днес Русия прекрати споразумението си със САЩ за унищожаване на плутоний, който се използва за направата на ядрени оръжия.

От Кремъл поставиха и редица условия за подновяването на споразумението, сред което първо е „съкращаване на военната инфраструктура и численост на контингента войски на САЩ, разположени в страните от НАТО, станали членки след 1 септември 2000 г. до нивото, на което те са се намирали към деня на встъпване в сила“.

В допълнение Владимир Путин настоя да бъдат отменени икономическите санкции, наложени от САЩ, и да бъдат платени компенсации както за причинени от тях щети, така и за загубите, които Русия претърпя от собствените си контрасанкции.

По-късно през деня Съветът за сигурност на ООН ще започне преговори за съставянето на резолюция за прекратяване на „военните полети над гр. Апепо“ в Сирия.

 

SHARE