SHARE

Следва ясно и еднозначно да се противопоставим на поредната порция извънредно законодателство, предвиждащо компетентност за ДАНС и така да става квазирегулатор в частни отношения.

Призовахме държавата да направи възможното схемата на Върбакови с ЧЕЗ да бъде предотвратена, доколкото тя е във фрапантно нарушение на български и европейски стратегически интереси. Всяка вменяема държава щеше да следи изначално подобни процеси и да използва цяла палитра формални и неформални инструменти, за да осигурява максимална синергия между своите стратегически интереси и действията на инвеститорите. Това например се крие зад понятия като “икономическа дипломация” и “мека сила”.

Дори на този късен етап беше достатъчно държавата да спре да се държи все едно няма никакво отшение към случващото се и с това фактически да подкрепя схемата на Върбакови като нещо неизбежно. След като стана ясно, че с вдигане на рамене, организиране на PR изяви на Гинка Върбакова и замеряне с лъжи и фантасмагории между ГЕРБ и БСП няма да стане и някой ще трябва да носи отговорност, сделката почва да се разпада под тежестта на непоносимия имиджов пасив, който носи за всички участници, особено банките.

Сега Борисов се опитва да се измъкне с приказки за преврати, с безумни законодателни инициативи и с обяснението, че досега съзнанието му било ангажирано другаде. Големият въпрос е дали имунните системи на държавата са били в обичайната си будна кома, която следва от едноличния режим на Борисов, или са били специално блокирани, за да може някой “котарак” да извърти поредния гешефт. Към втория вариант сочи иначе трудно представимата готовност на банките да влязат в схемата.

Независимо от отговора на този въпрос две оставки трябва да се подадат още днес – на министъра на икономиката Караниколов и на Мавродиев от ББР. Самият факт, че беше направен опит за прикриване на въвличането на ББР в тази схема е достатъчно основание.

ВсъщностВсъщнос оперета със законодателните предложения цели да покрие точно тези двамата. Неслучайно на ниво мнозинство те се лансират от Сидеров редом с Борисов, който дудне за гадовете от 2013 г. Но ако бъдат приети предлаганите изменения, същите тези момчета и подобните им котараци ще ги използват за поредна доза държавен рекет и рейдърство.

Когато има такава безотговорност, лечението са оставки. И в никой случай повече извънредни законодателни правомощия за безотговорните и злоупотребяващите с власт.

* Мнението е публикувано първо във фейсбук

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)