SHARE

Фондация „Америка за България“ представи новата си идентичност, обединена под мотото „Американският оптимизъм среща българския потенциал“. Президентът и CEO Нанси Шилър разказа генезиса на частната фондация, стартирала с 55 млн. долара инвестиция на американското правителство, които благодарение на добрите инвестиции и тяхното управление в продължение на близо 30 години днес са нараснали до 400 млн. долара. От тях „Америка за България“ инвестира 20 млн. годишно в 6 ключови за устойчивото развитие на България области. Публикуваме речта на Нанси Шилър „Силата на общността“ с минимални съкращения.

16114998_10210677824999258_7895132891205006439_nАз съм оптимист. Искрено вярвам, че усилената работа, отдадеността и силата на една кауза или идея могат да променят света. Нашият свят. Предполагам, че много от вас споделят това виждане. Наскоро обаче един мой познат, българин, нарече себе си ПРАГМАТИЧЕН ПЕСИМИСТ. За мен това беше ново словосъчетание. Но след като го споделих с няколко приятели българи и след като спряха да се смеят, те се съгласиха с тази гледна точка. Прагматичен песимист… Това ме озадачава, защото опитът ми в България, който започна през 1992 година, е едно вълнуващо пътуване, изпъстрено с възходи и спадове, но за щастие с повече върхове, отколкото спадове. Така стигам и до това как всички ние се озовахме в тази зала днес. Всичко започна през 1989 година със Закона за подпомагане на демокрацията в Източна Европа, приет от Конгресa на САЩ. Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) започва работа в началото на 1992 гoдина с мисия да стимулира частния сектор и пазарната икономиката на България. С 55 милиона долара, отпуснати от американското правителство и управлявани на доброволни начала от малка група американски бизнес лидери, ние се заехме да правим това, като инвестираме в малки и средни предприятия – или поне се опитахме.

Началото беше извънредно трудно. Тогава България преминаваше от планово стопанство към пазарна икономика и преходът беше труден. Съпътстваха ни повече неблагополучия, отколкото успехи. Ние обаче не се отказахме. Накратко казано… пожънахме успех за една нощ, отнел 17 години. Имам предвид, че трябваше да изминат 17 години, за да видим резултата от нашите инвестиции. Първоначалните 55 милиона долара се увеличиха до повече от 400 милиона долара. Това е 800% възвръщаемост на инвестицията! В историята на чуждестранната помощ на САЩ няма друг подобен резултат. През 2008 година върнахме на американското правителство половината от първоначалното финансиране – 27.5 милиона долара. Между другото, това бе едва вторият такъв случай в американската история. След това с останалите средства създадохме Фондация „Америка за България”. Разбира се… можеше да върнем всички тези пари на американската хазна, но за борда на БАИФ беше важно средствата, спечелени в България, да продължат да бъдат от полза за българите. Тези от вас, които си спомнят какво представляваше България в края на 90-те години на миналия и през първото десетилетие на настоящия век, наистина могат да оценят постигнатото.

Затова, да, аз съм ОПТИМИСТ. И се надявам, че някои от вас ПРАГМАТИЧНИ ПЕСИМИСТИ ще преосмислите гледната си точка и ще позволите да бъдете заразени с оптимизъм, поне мъничко.

Как работи Фондация „Америка за България“?

Сега, след като знаете откъде идват парите и защо бе създадена Фондация „Америка за България“, нека си поговорим за това как работим. Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена, необвързана политически фондация. Ние не получаваме средства от никое правителство и не сме задължени на никое правителство, било то американско или българско, или пък на някоя политическа партия. Имаме независим борд на директорите, съставен от американци и българи, който съблюдава изпълнението на мисията и работата на Фондация „Америка за България“.

Сега да поговорим защо сме тук днес. Тук сме, защото слушаме. Коригирахме постоянно нашия бизнес модел, докато не установихме какво наистина работи успешно. Разбира се, пътят ни стана по-ясен, след като с течение на времето започнахме да си сътрудничим с все повече българи, както с хората от екипа ни, така и с представителите на бизнеса. Основахме успешна банка. Създадохме една от първите лизингови компании, както и фирма за недвижими имоти и финансирахме разрастването и развитието на повече от 5000 частни бизнес начинания в цялата страна.

И чуваме това, което ни казвате високо и ясно.

Това, което ни казвате, е, че искате да постигнете положителна промяна в страната си. Казвате ни, че България заслужава повече… По-добри училища, по-голяма прозрачност, повече възможности за всички. И най-вече… Повече… Вие продължете. Довършете изречението с това, което е от най-голямо значение за вас. Никой не знае по-добре от вас какво всъщност е истински необходимо. Мисията на Фондация „Америка за България” е да подпомага частния сектор, за да може България да върви напред и да процъфтява. За да може частният сектор да бъде жизнеспособен, всички елементи на екосистемата трябва да работят заедно – като един чудесен симфоничен оркестър или като един побеждаващ футболен отбор.

Как Фондация „Америка за България” изпълнява мисията си?

Чрез образование. Чрез гражданското общество. Чрез развитие на частния сектор. Чрез изкуство и култура. Чрез културно наследство. И така… тези от вас, които се занимават с изкуство, запознайте се с тези, които работят в сектора на гражданското общество. Тези от вас, които работят в сферата на образованието, запознайте се с представителите на частния сектор. Тези от вас, които работят с хора в икономически неравностойно положение, запознайте се с тези, които работят в сферата на културното наследство. Огледайте се около себе си. Запознайте се с хората, които седят около вас. Днес тук има почти 600 партньори на Фондация „Америка за България”. Повечето хора не осъзнават дълбочината и мащаба на програмите на фондацията. Независимо дали преди сте работили с Фондация „Америка за България”, или сте наш партньор в момента, не е ли вдъхновяващо да видите колко много съмишленици, хора точно като вас, работят за една по-добра България? Искам да ви приканя да помислите за всички креативни начини, по които бихте могли да работите заедно, да съчетаете уникалните си таланти, независимо дали това ще стане във вашето село, малък или голям град или в национален мащаб.

В тази зала има неизползван потенциал. Ние искаме да ви помогнем да разгърнете този потенциал и да го развиете до ново, динамично, устойчиво ниво. Огледайте се отново… Всеки един от вас има огромен ПОТЕНЦИАЛ. Вашата енергия, умения, визия и обичта ви към вашата страна ще бъдат вашият пътеводител към една по-добра България. Днес ще имате възможност да се запознаете с нови хора, да обмените интереси и идеи.

Предстоят промени. На мен се пада привилегията да ръководя Фондация „Америка за България“ през тези времена на промяна, когато се ангажираме във все по-голяма степен с нашата общност. Всеки един от вас представлява единствено по рода си парче от пъзела. Надяваме се, че ще видите как могат да се подредят всички парчета от този пъзел така, че да се получи едно красиво произведение на изкуството. Всички ние ще работим като общност, за да подредим пъзела в името на една по-добра България.

През изминалите осем години, от 2009 година, когато поставихме началото на Фондация „Америка за България”, ние си вършехме работата без много шум, подкрепяйки хората с визия. Но времената се ПРОМЕНИХА и ние също трябва да се ПРОМЕНИМ. И трябва да започнем днес, тук и сега. Вече няма да бъдем толкова тихи. Искаме да празнуваме и да подкрепяме именно ВАС. Не само чрез финансиране, а и като ви свържем едни с други, като бъдем по-активни в комуникацията с различните ни аудитории, партньори и заинтересовани страни. За да го направим, ние ви представяме новата визия на Фондация „Америка за България”, нашия рестарт.

Настъпи моментът Фондация „Америка за България” да се заяви силно и гордо. Време е вие да се заявите СИЛНО и ГОРДО. А това започва с едно ново „ние”. Семпло, неукрасено, но много ясно относно това кои сме ние. Ние сме Фондация „Америка за България”. А какво отстояваме ние? Защо да оставяме отговорът на този важен въпрос на шанса, на произволни тълкувания или пък на някой друг да решава? Ние знаем каква е нашата мисия. Защо да я пазим в тайна? Тя е нещо, с което всички сме съгласни, нещо безспорно и което с възможно най-малко думи описва ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ.

Американският оптимизъм среща българския потенциал. Кой може да спори относно американския оптимизъм? А кой би посмял да спори, че българите нямат голям потенциал. Когато оптимизмът срещне потенциала, всички ние взаимно се обогатяваме. Заедно с новите ни лого и мото обновихме и уебсайта на фондацията, както и социалните ни медии и месечен бюлетин, за да може по-добре да комуникираме с вас. Възнамеряваме да разказваме истории – ВАШИТЕ ИСТОРИИ – по завладяващ начин. Това, което правите, е невероятно и вдъхновяващо. То променя живота на хората към по-добро. Планираме да го уловим с думи, снимки и видеоматериали. Да покажем вашите успехи във фейсбук, инстаграм, на нашата електронна страница и в месечните ни бюлетини. И се надяваме, че вие ще го споделите с приятелите и последователите си, за да разширим както обхвата и въздействието на програмите на Фондация „Америка за България“, така и обхвата и въздействието на ВАШИТЕ инициативи. Защо? За да започнем да изграждаме общността, НАШАТА ОБЩНОСТ, с чиито членове ние работим поотделно през последните осем години. И още нещо… Навсякъде се разпространява толкова много невярна информация. Фалшиви новини. Въпроси относно истината или постистината, на какво и на кого да се доверим. В целия този шум и обърканост Фондация „Америка за България“ олицетворява прозрачност. Ние ще продължим да бъдем прозрачни във всички аспекти на работата си и ще продължим да предоставяме информация за всички инициативи и проекти, които финансираме, на нашата електронна страница, така че да е достъпна за всеки, който иска да я види. Нямаме тайни. Нямаме скрити планове. Това не означава, че ще отговаряме на почти ежедневните атаки срещу нашата работа или работата на нашите партньори. Има моменти, в които ни боли, когато оставаме безмълвни. Но да отговаряме, означава да даваме живот и да легитимираме лъжите, които бълват различни медии. Ще цитирам великия американски писател Марк Твен, който казва: „Никога не влизай в битка с хора, които си купуват мастилото с варели“. Трябва да държим емоциите и съпричастността си под контрол и да продължим да се фокусираме върху споделените цели на нашата общност и нашите споделени ценности.

Фондация „Америка за България“ ви кани и приветства да бъдете активни членове на тази общност – общност, която вижда потенциала за промяна. Общност, която осъзнава, че България заслужава нещо по-добро и ще работи обединена за напредъка на България. По-рано днес използвах израза „17-годишен успех за една нощ”, когато говорих за Българо-американския инвестиционен фонд. Ние и българските ни партньори бяхме упорити, решителни и отдадени и затова успяхме. Научихме и продължаваме да учим, че постигането на положителна промяна отнема време. Отнема време да видиш резултатите от своята работа. Промяната изисква време и може да бъде бавен и мъчителен процес за всички ангажирани с нея. Понякога търпението не достига, но Фондация „Америка за България“ ЩЕ БЪДЕ тук. И така, нека направим първата крачка заедно. Отидете на us4bg.org и се абонирайте за нашия бюлетин. А ако ви хареса… кликнете на линка и го изпратете на свои приятели, колеги и поддръжници. Отидете на страницата на Фондация „Америка за България“ във фейсбук и ни станете приятели, за да получавате новини от нас. Като работим заедно, развиваме общността си и празнуваме малките успехи по пътя си, се приближаваме поне с крачка към тази България, за която ни казвате, че мечтаете. Жизнеспособното, пазарноориентирано, прозрачно общество, в което всички заслужават да живеят. Всеки от вас е единствено по рода си, уникално парче от пъзела. Ще видите, че когато оптимизмът срещне потенциала, заедно, ние създаваме една красива, завършена и вълнуваща картина. И така, когато дните ви изглеждат твърде дълги и оптимизмът ви започва да граничи с прагматичен песимизъм, надяваме се, че ще си спомните за днешния ден и ще си възвърнете оптимизма.

* Снимка от проекта „Изгубени в изяществото на танца” 

** „Терминал 3“ не ползва подкрепата на Фондация „Америка за България“, но приемаме организацията като партньор в каузата за една по-добра България

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.