SHARE

От Марго Хаддад за .CODA

Група френски граждани, които се сражаваха с подкрепяните от Русия украински сепаратисти, се опитват да превърнат движението на жълтите жилетки в нова възможност за размирици

През последните два месеца Сергей Лента се събужда всяка събота и се готви да се бори за това, което смята за дълбоко праведна кауза. Той слага дебело палто, за да понесе студеното зимно време, червена барета във военен стил, бяла лента и жълта светлоотразителна жилетка и се отправя към центъра на Париж, за да призове за свалянето на френската република.

TOPSHOT – Former paratrooper Victor Lenta (C) wearing campaign medals and a yellow vest stands on The Champs-Elysees in Paris on January 5, 2019, during a rally by yellow vest „Gilets Jaunes“ anti-government protestors. – Over the past six weeks, „yellow vest“ demonstrators – so-called after the high-visibility jackets they wear – have repeatedly clashed with police in Paris and other big cities, plunging Macron’s presidency into crisis. The „yellow vest“ movement began in rural France over fuel taxes and quickly ballooned into a wider revolt against the 41-year-old president’s pro-business policies and perceived arrogance by low-paid workers and pensioners. (Photo by Lucas BARIOULET / AFP) (Photo credit should read LUCAS BARIOULET/AFP/Getty Images)

Лента е част от френския протест, който започна през ноември като колективен протест срещу по-високите данъци и намаляващите социални придобивки. Но 29-годишният не е като хилядите граждани, които са излезли на улиците. Лента е идеологически воин, който се е сражавал с подкрепяните от Русия военизирани групи в източната украинска провинция Донбас, преди да върне своята войнствена политика обратно у дома.

„Трябва да сложим край на републиката и демокрацията“, каза Лента по време на седмичната демонстрация в края на февруари.

Движението на жълтите жилетки разкри дълбоките фрактури на френското общество и недоверието в способността на политиците като президента Еманюел Макрон да решат икономическите проблеми. В същото време движението се превърна в ново бойно поле на идеи – и евентуално нов терен за рекрутиране на групи, свързани с Кремъл, за да се възползва от социалното безредие за собствените си цели.

Лента и най-малко трима други членове на бившия му батальон от Донбас са се внедрили в сърцето на протестите като самозвани охранители. Те не носят оръжие, но черпят авторитет и самочувствие, което съответства на нарастващата вълна на десни движения в цяла Европа, много от които имат връзки с Русия и споделят общата цел да подкопаят европейските институции, които Москва разпознава като врага.

През декември френски служители казаха на The Wall Street Journal, че търсят всяка възможна роля, която руски ботове или други играчи са имали в усилването на антиправителствените протести. Изборната победа на Макрон над проруските кандидати Франсоа Фийон и Марин льо Пен беше шок за Москва и оттогава Макрон стана един от най-откровените критици на руския президент Владимир Путин.

Няма недвусмислени доказателства, че членовете на милицията на Донбас и Лента, участващи в движението „Жълти жилетки“, получават финансова подкрепа от Русия. Но въпреки това присъствието им на улиците на Париж е най-малкото провокативно.

През януари другарите на донбаските другари на Лента бяха обстойно заснети на митинга в Париж да носят флагове на отцепилата се република Донбас, подкрепена от Москва, но осъдена като нелегална политическа единица от останалата част от международната общност.

Правителствени чиновници веднага се опитаха да потиснат страховете от инфилтрирането на Русия във френската политика, като също така признаха, че са разтревожени от възхода на войнствената идеология в страната, която традиционно е известна с принципа – свобода, единство и равенство.

„Да, има я тази крайнодясна, проруска тенденция, но тя не е единствената в движението „Жълти жилетки“, каза говорителят на френското правителство Бенджамин Гриво в телевизионната програма „Голямото събрание“.

Някои френски политически анализатори разглеждат ситуацията с хладнокръвие, заявявайки, че бившите бойци на Донбас са по-скоро комични, отколкото опасни.

„Тяхната цел е да парадират и да се преструват, че са герои от войната“, казва Жан-Ив Камю, експерт по френското крайнодесно движение и директор на Обсерваторията на радикалните политики на Фондация „Жан-Жорес“ . „Те живеят в постоянна фантазия и постоянно се надяват да участват в нещо исторически важно.“

„Руските и френските десни интелектуалци имат исторически връзки с религията, национализма и монархията, но едва от 2014 г. Русия вижда тези политически възгледи да набират скорост във Франция. През същата година Марин льо Пен потвърди, че е получила заем от 9 млн. евро от бутикова московска банка. Тези средства помогнаха на десния й Национален фронт да спечели победи от общинските избори и повече места в парламента на Европейския съюз. В същото време Националният фронт се превърна във водещ критик на европейските санкции срещу Русия и осигури политическо прикритие за анексирането на Крим от Путин и войната за разделяне на Донбас от Украйна.

Лента, бивш френски войник и член на забранена неофашистка френска организация, беше сред група от активисти на чуждестранни десни активисти, които се присъединяват към проруските сепаратисти в Донбас през 2014 г. в батальон, известен като „Континенталното звено“.

В Източна Украйна Лента прекарва значително време онлайн, поствайки за предполагаемите подвизи на подразделенията, поради което френски доброволци, включително 26-годишният студент, превърнал се в боец Сергей Мюние, го намират за твърде пасивен за техния вкус. „Не исках да се присъединя към групата на Лента, защото исках да отида на фронта, на истинското бойно поле, където се биехме всеки ден, вместо да седим в окопите“, каза Мюние.

В края на 2018 г. двамата мъже се обединиха на улиците на Париж заедно с други бивши бойци от Донбас.

Те казват, че са били разпитвани от френските разузнавателни служби, когато са се върнали от Донбас, но френските сили за сигурност не са ги контактнали отново в качеството им членове на „Жълтите жилетки“ .

От януари членовете на милицията на Донбас участват в протестите като част от самоопределилите се екипи за сигурност. Тяхната задача е да поддържат реда в редиците на демонстрантите и да избягват сблъсъците с полицията.

С техните бели ленти, слушалки и комуникационен протокол те носят със себе си бойно чувство за дисциплина и дълг.

И Лента, и Мюние казват, че участват в протестите не като членове на въоръжено движение, а като редовни френски граждани, които също се застъпват за свалянето на демократичната република.

„Имам дълг към моята страна. Трябва да се борим с нелегитимността на сегашната власт”, казва Мюние.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.