SHARE

Близки и приятели на алпиниста Боян Петров се събират в неделя на поход в негова памет от Княжево до Копитото. В мероприятието участват и много хора, които не са познавали лично алпиниста, но са вдъхновени от неговия пример

Княжево-Копитото е маршрутът, който Боян Петров използва за подготовка, преди да изкачи всеки връх.

„Боян беше герой на нашето съвремие и хората са тук да го подкрепят. Дано някой продължи неговия път“, казва сестрата на алпиниста – Александраq пред bTV.

„Боян успя да събуди доста заспали хора и всички искат да се заредят от неговата енергия”, каза жената до алпиниста – Радослава Ненова, пред bTV.

Тя смята да остави по пътя още няколко тефтера, в което хората могат да запишат нещо, което винаги са искали да кажат на Боян, но не са могли.

Боян Петров изчезна на 3 май по време на изкачването на връх Шиша Пангма в Хималаите. След 11 дни на издирване спасителните операции бяха прекратени, без да бъде намерен алпинистът.

Между 2009 до 2017 г. Боян Петров успя да покори десeт осемхилядника – Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126), Гашербрум-2 (8035) и Даулагири (8172).

Неговата цел беше да стане първият българин, покорил всичките 14 върха над 8000 метра в света, като до целта му оставаха още четири осемхилядника, между които и най-високият връх в света – връх Еверест. По план Боян трябваше да тръгне към най-високата точка на света, след като изкачи връх Шиша Пангма.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.