SHARE

“Моля ви, не купувайте това, ако ви бъде предложено”, моли Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър, омагьосали милиони фенове по света. Става въпрос за откраднат ръкопис от 800 думи на история, която се развива три години преди събитията в книгите. Роулинг лично е нахвърляла идеите си от двете страни на лист хартия, който е бил продаден на благотворителен търг за 25 000 британски паунда, преди да бъде откраднат на 12 май.

Роулинг и полицията мобилизират феновете на поредицата, които бързо разпространяват съобщението. Въпреки това ръкописът все още е в неизвестност. Историята е създадена и продадена с благотворителна цел, а в момента стойността ѝ се изчислява на над 60 хил. паунда. Според полицията “eдинствените хора, които биха купили тази уникална творба, са истинските фенове на Хари Потър”.

В историята се разказва за подвизите на бащата на Хари, Джеймс Потър, и най-добрия му приятел Сириус Блек, които се измъкват от полицейско преследване с помощта на малко магия. Ръкописът завършва с думите: “От предистория, която няма да напиша – но това беше забавно”, и подписа на Роулинг.

Поредицата Хари Потър е революция. В годините около издаването на седемте книги поне едно от заглавията фигурира в най-често заеманите книги в библиотеките по света. Тя доведе със себе си непознат по това време феномен, за който допринася и усъвършенстването на интернет в периода след 1990  – фен форумите в интернет, където членовете дискутират любимите си книги. Днес брандът Хари Потър – филми, книги, уебсайтове, увеселителни паркове – струва милиарди.

Самата история не е само изключителна художествена проза – Роулинг използва латински и древногръцки корени за наименованията на различни предмети, животни, магически заклинания, отвари; тя създава една магическа вселена, в която се вплитат митове и поверия от цял свят, легенди, фолклор и приказки, но също така и есенцията на това да бъдеш човек – изборът на любовта пред жестокостта; цената и силата на приятелството; стремежът към безсмъртие и слава.

Книгите Хари Потър изграждат не само едноименното поколение – те градят един по-добър свят. Джоан Роулинг използва приходите от книгите, за да стане част от множество благотворителни каузи, сред които са различни каузи за деца, лишени от родителски грижи; помощ за самотни родители; дарения за проучвания над множествената склероза, от която умира майката на Роулинг.

Част от благотворителна кауза е и откраднатата история за Джеймс Потър, поради което нейният автор, както и притежател се надяват тя да бъде открита възможно най-скоро. Защото понякога дори един малък ръкопис има силата да промени нечий свят. Дано крадците на думи разберат това.

Снимка: Joel Ryan/PA

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.