SHARE

Двама българи на призовите места в първенството на Югоизточната европейска асоциация по фехтовка (Balkan SEEFA Championship), което се състоя в „Спорт Палас“ във Варна. За първи път на такъв форум двама българи бяха на финал за титлата вчера (10 септември) вечерта. Панчо Пасков победи Любослав Бурнев с 15 на 10. Седми се класира Георги Георгиев – новата надежда на Фехтовална академия „Етрополски“. България завоюва медал и на сабя жени, като Йоана Илиева спечели бронзов. И четиримата са възпитаници на треньора Ивайло Воденов. На шпага мъже 5-ото място завоюва Иван Зафиров, 8-и е Живко Чавдаров.

Спонсор на балканското първенство по фехтовка, което продължава днес с отборна надпревара, е „Мтел“.

14212746_1713431478909197_5151183785063361677_n
Панчо Пасков (вляво) и Любослав Бурнев се поздравяват след финалния бой

Панчо Пасков е на 22 години и предизвика фурор с първото си участие на олимпиада тази година в Рио де Жанейро. Той отстрани от състезанието, като победи, абсолютния диктатор на сабята в последните 13 години – руснака Алексей Якименко, многократен носител на европейски и световни титли, чийто единствен липсващ трофей е олимпийският.

„Терминал 3“ разговаря с Панчо Пасков и треньора му веднага след пристигането им от олимпиадата. Ето какво каза Ивайло Воденов за момчетата си и вдъхновението за създаването на Фехтовална академия „Етрополски“:

„Исках да дам шанс на децата. Тогава това беше първото поколение – Панчо и Любо (Любослав Бурнев, друга млада надежда в сабята, носител на Европейската купа за кадети – бел. ред.), те са първото поколение на академията и тогава усетих, че тези деца имат талант. Те бяха на 10-11 годинки, когато започнаха, и видях, че имат талант. Минаха една-две години до самото създаване на академията и на клубовете и знаех, че само така може да има успех за тях – развивайки се в “малки” условия, така да се каже, без зали няма да стане, просто трябва нещо по-голямо, за да ги издърпа нагоре. Не просто клуб. Цяла академия.“

А ето и цитата на Панчо Пасков от това интервю: „Патриотизмът може би е да обичаш родината си и заедно всички хора, които сме тук с мисленето си, с ценностите си да показваме какво представлява тя, най-хубавото от нея. Аз си го извъртам във фехтовката – както ние представляваме България и тренираме, мъчим се, мислим, за да можем да представим България на най-добро ниво. Така го разбирам и по-мащабно погледнато, за цялата страна – всеки със своето мислене да можем така да се обединим, че да представим държавата по най-добрия начин.“

Цялото интервю можете да прочетете тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.