SHARE

Лагерът Мория е настанил повече от 3‘ 000 души, от които някои може да бъдат депортирани в Турция. Франциск каза, че иска да види „най-ужасната хуманитарна криза от Втората световна война насам.“
„Ще видим толкова много страдащи, които са избягали и не знаят къде да отидат. Ще отидем и до „гробището“ – морето. Мнозина така и не са пристигнали.”
От Светия престол настояха, че папската визита е изцяло хуманитарна и не трябва да се разбира като критика на приетото миналия месец споразумение между Турция и ЕС за справяне с бежанската криза.
Според думите на папата, цел на посещението е, да обърне внимание на света към хуманитарната криза, предава Би Би Си.
„Не губете надежда. Най-големия дар, който може да поднесем един другиго е любовта!“, сподели той с бежанците. Според гръцката държавна телевизия ERT, папата е поискал да вземе десет бежанци обратно с него в Италия. Говорителят на Ватикана, отец Федерико Ломбарди, отказа да даде коментар.
Мигрантския поток към Гърция е значително намалял, предава Световната организация по Миграция, след затварянето на границите и сделката между ЕС и Турция. През тази седмица приходящите мигранти са с 76% по-малко от колкото през миналата седмица.
Въпреки това, мнозина от вече настанените в гръцките бежански лагери се притесняват от депортация в Турция. Причината е тяхната убеденост, че от Анкара насилствено ще ги върнат обратно в Сирия. Турция отхвърля възможността да връща бежанци в Сирия против тяхната воля.
Папата беше посрещнат на о-в Лесбос от гръцкия премиер Алексис Ципрас, вселенския патриарх Вертоломей и архиепископа на Атина Йероним II.