SHARE

Съмнителните връзки около администрацията на Доналд Тръмп и Кремъл изникват всяка седмица и нещата изглеждат все по-притеснителни. Този път се оказа, че главният прокурор на Тръмп Джеф Сешънс – човекът, който иначе ще трябва да води разследване за връзките на Тръмп с Русия – има нерегламентирани такива.

По време на миналогодишната президентска кампания Джеф Сешънс е водил два разговора с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. Това призна правителството, след като от Washington Post разкриха връзките.

По-сериозният проблем. По време на изслушванията си като главен прокурор Сешънс под клетва заявява “Не съм имал комуникация с руснаците”. Демократите в Конгреса настояват Сешънс да си подаде оставката, тъй като е лъгал под клетва.

Вчера вечерта, след като връзките му бяха разкрити, Сешънс заяви: “Никога не съм имал връзки с руски държавни служители, за да обсъждам въпроси по кампанията. Нямам идея за какво са обвиненията. Те са лъжа”.

От разкритията стана ясно, че Сешънс в качеството си на сенатор, докато е бил член на предизборната кампания на Тръмп, на два пъти  е приемал в офиса си руския посланик – темите на разговорите между тях остават неясни.

В качествотоо си на сенатор и член на комисията по военни въпроси в Сената Сешънс се е срещал с 25 посланици през изминалата година. Но остава въпросът защо не обявява тези си две срещи с руския посланик по време на изслушванията.

Освен че Сешънс е излъгал веднъж на изслушванията си по необясними причини, ако няма какво да крие – то се повдига и въпросът как той като главен прокурор, член на предизборната кампания на Тръмп и номиниран от Тръмп за позицията, ще разследва екипа на Тръмп за съмнителните му връзки с Москва – след като самият той има такива.

Още преди разкритията демократите и малка част от републиканците в Конгреса настояваха той да се оттегли от подобно разследване и да се назначи специален, независим прокурор. Джеф Сешънс твърдо отказа.

Какво имаме до момента? 

– Съветник по националната сигурност с незаконни контакти с Москва. Майкъл Флин.

– Главен прокурор с тайни контакти с Москва. Джеф Сешънс.

– Държавен секретар с интереси за милиарди в Москва. Рекс Тилърсън.

– Президент, който по време на кампанията и след това системно повтаря руски опорни точки и иска сближаване с Путин.

– Бивш шеф на предизборната кампания и съветник по назначения в администрацията на Тръмп, който е ръководил кампаниите на проруския украински президент Виктор Янукович. Пол Манафорт.

–  Срещи на личния адвокат на Доналд Тръмп  след избирането му за президент с проруски украински политици и течове, потвърдени от множество източници, за контакти на адвоката с Кремъл и сключване на сделка за повдигането на санкциите срещу Русия. Майкъл Коен.

– Доклад на американските служби, доказващи, че Русия е искала да помогне на Тръмп.

От всичко разкрито до момента изглежда, че тази история няма да приключи.  Един американски президент – Ричард Никсън – напусна Белия дом за незаконно подслушване на своите опоненти.

По всичко личи, че казусът с Тръмп е много по-сериозен и по-плашещ, а изглежда кулминацията тепърва предстои…

*На снимката: Доналд Тръмп и Джеф Сешънс по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. 

SHARE