SHARE

Za naszą i waszą wolność или “За нашата и вашата свобода” – това е един от неофициалните девизи на Полша, който става известен по време на движенията за независимост на страната през XIX в.

По същото време сред борците за независимост и поляците, служещи в армията на Наполеон добива популярност и друг девиз: Bóg, Honor, Ojczyzna или “Бог, Чест, Отечество” – символ на едно друго разбиране за независима Полша.

Днес, два века по-късно, страната е обзета от дебата каква иска да бъде и тези ѝ два неофициални девиза са своеобразен символ на разделението в обществото. Е ли Полша страна на “нашата и вашата свобода” или тя е християнска крепост на национализма и традиционните ценности?

Средните векове 2.0

Полша е обзета от най-сериозната си обществена криза след падането на комунизма. Управляващата от 2015 г. партия “Право и справедливост” на Ярослав Качински иска да преобрази страната – да обезсили конституционния съд, да овладее съдебната система и медиите и да въведе пълна забрана за аборти.

Правителството иска да промени и учебната програма като оспори глобалното затопляне и научните обяснения за произхода на човека за сметка на креационизма. Предметът “История” да бъде запълнен с националистическа пропаганда, а в часовете по “сексуално образование” да се обяснява, че презервативите увеличават риска от рак за жената.С други думи, страната да се върне в една друга епоха, прегърнала лъжи и заблуди.

В отговор на тези промени се надигнаха многохилядни протести. В предишен епизод тази година протестиращите успяха да спрат тоталната забрана на аборти. Реално те и преди бяха забранени, но правителството искаше да премахне и изключенията при изнасилване или опасност за живота на майката. Въпреки този успех на протестите “Право и справедливост” спря финансирането за ин витро процедури, а за идната година планират още “реформи”, които засягат пряко или косвено личния живот на поляците.

Да приемеш бюджета анонимно, без камери и без дебат

Wolne media w Sejmie! “Свободни медии в Сейма!” Управляващите обявиха новата си цел – от началото на следващата година да забранят на медиите достъп до долната камара на парламента, Сейма, и в сградата да бъдат допускани единствено подбрани журналисти.

Така на 15 декември журналисти се събраха на протест пред Сейма, а медиите започнаха да предават събитията от парламента с надпис на екрана: “Няма да можете да виждате тези кадри след 1 януари 2017 г.”.

На следващия ден по време на обсъждането на бюджета депутатите от опозицията се появиха с транспаранти “Свободни медии в Сейма”  и един от тях излезе с надписа на трибуната. Заради действията му председателят на долната камара реши да отстрани депутата от заседанието, което от своя страна предизвика размирици и опозиционери от различни партии решиха да блокират достъпа до трибуната.

Председателят на Сейма това и чакаше и реши да прекрати заседанието и да го измести в друга зала в сградата и без камери. Оттам група депутати от управляващата партия без никакво обществено отразяване, без дори да проверят дали е бил наличен кворум, приемат бюджета за следващата година. 

От опозицията твърдят, че приемането на бюджета е противоконституционно. На първо място то противоречи на конституцията заради липсата на отразен кворум. На второ място приемането на бюджета противоречи на парламентарните процедури, тъй като законодателните предложения не са гласувани едно по едно, а са приети всички накуп. Също така бюджетът – най-важният законодателен акт – е приет с тайно гласуване в противоречие с практиката на парламента и принципите на парламентарното управление.

Тези действия на “Право и справедливост” доведоха до нови масови протести в страната и обвинения, че правителството се опитва да наложи диктат.

Овладеният конституционен съд

Ще бъде трудно скришом приетият бюджет да бъде обявен за противоконституционен. Още със своето идване на власт премиерът на страната Беата Шидло (реално подвластна на Ярослав Качински) започна своята саморазправа с конституционния съд на страната. Тя обяви, че последните три съдийски назначения на предишното правителство са невалидни, и запълни съда със свои кадри. След това те “реформираха” органа, пазител на конституцията, като de facto той вече не може да я пази.

След промените, за да бъде обявен един закон за противоконституционен, трябва две трети от съдиите да гласуват по този начин. Нещо повече – ако три от 15-те съдии отсъстват от приемането на решението, то съдът не може да вземе решение.

Това предизвика остра реакция от Европейската комисия и тя стартира наказателна процедура за нарушаване на върховенството на закона и заплаши, че може да се стигне и до отнемане на правото им на глас в Съвета на ЕС. Това едва ли ще стане, тъй като действията на Качински се подкрепят от неговия колега по авторитарност – унгарският премиер Виктор Орбан, който обяви, че иска Унгария да се превърне в “илиберална държава”.

Този понеделник управляващите предприеха още едно скандално решение. В деня, в който свършва мандатът на бившия председател на съда, те приеха закон, че следващият председател ще бъде назначен от президента Андрей Дуда (също от “Право и справедливост”). Председателят на съда заема изключително важна роля – той определя кога делото да бъде разглеждано и кой да е негов докладчик. Досега съдиите сами избираха кой да заеме тази длъжност, но след промените тази функция отиде при президента и той назначи човек на “Право и справедливост”.

Лека-полека управляващите задействат всички механизми, за да узурпират властта и да преобразят страната по свой образ и подобие. След всичките им действия обаче социологическите проучвания показват, че те продължават да се ползват с най-висока подкрепа от 36%, двойно повече от основната опозиция, “Гражданска платформа”, предава  Washington Post.

Никой не знае как ще завърши този социален експеримент. Може би Полша ще се върне към това да бъде страната “на нашата и вашата свобода”, а може и скоро тя да се превърне в държавата на “Бог, Чест, Отечество”.

*Снимка: PAP/Leszek Szymański

SHARE