SHARE

Липсва фокус – това е оценката на посланиците на страните – членки на Европейския съюз, след работната им среща с избраните за президент и вицепрезидент Радев и Йотова, проведена на 8 декември.

Фокус липсва, но присъстват двама преводачи – на и от английски език, по един за Радев и Йотова. Единият, генерал от НАТО и завършил Военна академия в англоговореща страна, а другата – доскоро депутат от БСП в Европейския парламент и възпитаник на Френската гимназия в София, но и двамата очевидно се притесняват да не останат неразбрани на английски. Явно по тази причина Радев се опитва да използва английски в кратки изречения и от време на време.

Според присъствали на срещата изказванията на Радев по обсъжданите теми са били толкова общи, че различни посланици са поставяли многократно един и същи въпрос само и само да разберат каква е позицията на бъдещия държавен глава по основните кризисни въпроси, пред които е изправен ЕС днес. Избраната за вицепрезидент обаче се изявила достойно – често е прекъсвала и надграждала или развивала изказването и позициите на титуляря в лицето на избрания за президент. Показала е категорично, че няма тема, по която да не е готова с ясна и твърда позиция. За голямо разочарование на тези, които се засегнаха защо Радев и Йотова са представили приоритетите им за предстоящия 5-годишен мандат първо пред европейските посланици, а не пред избралия ги български народ, следва успокоение – никой от присъстващите не е разбрал кои са тези приоритети. Може би все пак е запазена честта да ни ги съобщи преди всички самият г-н Решетников.

И в този контекст естествено един от основните въпроси, поставен на срещата, е била позицията на новоизбрания президент относно анексирания от Руската федерация Крим. „Трябва да оценяваме ситуацията в Крим реалистично, а не идеологически“, е била позицията на бъдещия ни държавен глава ген. Румен Радев. Или няма никаква промяна от заявеното в предизборната кампания от него, че „Крим е де факто руски“. Продължаваме да сме все така убедени, че такава е позицията и на всеки генерал от НАТО, каквато роля Радев често се опитва да играе.

И да обобщим – европейските посланици са имали възможност да се уверят лично, че новоизбраният президент няма нищо общо с този, чийто мандат изтича, и че очевидно ще станем свидетели на опити за промяна на нашата евроатлантическа ориентация. Гарантират ни го Йотова и БСП. Радев е там, за да изпълнява. Путин харесва това.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.