SHARE

“Трябва да приемем, че не винаги ще взимаме правилните решения, а понякога ще се проваляме главоломно. Да разбереш, че провалът не е обратното на успеха, е част от самия успех.”

Тази мисъл може съвсем спокойно да ви се падне като късмет от сутрешното кафе, но всъщност принадлежи на Ариана Хъфингтън – жената създала една от най-успешните онлайн медии – Huffington Post, която миналата седмица обяви, че след края на президентската кампания в Щатите ще спре да бъде главен редактор на сайта и ще се насочи към новия си проект Thrive Global. Нов проект, с който Ариана Хъфингтън иска да промени “начина по който работим и живеем”. Твърде много стрес и преумора, смята Ариана Хъфингтън, не е пътят към успеха. “Работата всъщност се подобрява когато наблегнем върху нашето здраве и благоденствие.”

През целия си живот Ариана Стасинопулу, понастоящем Хъфингтън е изповядвала тези дзен разбирания. Родена в Гърция, тя на 16 години се мести заедно с майка си и сестра си в Лондон. В британската столица вижда снимка на Университета Кеймбридж и решава, че иска да учи там. Всички, освен майка ѝ, и обясняват, че тя няма никакви шансове, най-малкото защото едва говори английски. Тя успява. Започва да учи икономика и става член на една от най-престижните общности за дебати в света – Cambridge Union Society. Получава множество подигравки заради акцента си и факта, че изобщо не се съобразява с традициите на общността за това как се води дебат. Но подигравките не я спират и тя става първана жена-чужденец президент на общността. Скоро, след като завършва се влюбва в двойно по възрастния от нея Бърнард Левин – колумнист на в-к Times – и на 23 издава първата си книга “Женствената жена”. В нея Хъфингтън, тогава уверен консерватор, не просто критикува феминистките движения, но и подхвърля една сентенция, за която критиците ѝ вечно ще ѝ напомнят.

“Феминистките движения твърдят, че постигането на пълна либерализация ще преобрази живота на всички жени към по-добро. Истината е, че това ще преобрази единствено живота на жените със силни лесбийски тенденции”

За публикуването на втората ѝ книга получава 36 отказа, но продължава да настоява и на 37-ят път получава одобрение. Така продължава кариерата си на писател, който често се появява по британските телевизионни студия, докато на 30 годишна възраст не се разделя Бърнард Левин, който не искал да се оженят и да имат деца.

Затова Ариана Хъфингтън решава да напусне Кралството и да се премести в страната на неограничените възможности. Отива в Ню Йорк, където се жени за Майкъл Хъфингтън – петролен милиардер и републикански конгресмен. По нейни думи, докато мъжът ѝ е бил в американския конгрес тя е била негова дясна ръка и от там е научила политическите игри във Вашингтон. След 11 години брак двамата се разделят, а Ариана Хъфингтън – вече либерал – се мести в Калифорния, където се опитва да стане губернатор на щата, като през 2003 г. се изправя срещу Арнолд Шварценегер и губи.

Така, вече на четиресет, тя е създала много познанства, а животът я е научил на много поуки. Решава, че всичко това тя ще го вложи в “последния си акт” – Huffington Post.

През 2005 г., когато стартира Huffington Post всички отново се подиграват на амбициозния проект на бившата петролена съпруга. Сайтът започва като неин лайфстаил и политически блог, в който често допринасят външни автори от американския елит. От една страна там са холивудски звезди като Алек Боудуин и Даян Кийтън, а от друга – влиятелни политици и бизнесмени. Бизнес идеята на Хъфингтън е да започне да привлича други блогъри, но да не им плаща. В размяна, обаче, те получават възможността статиите им да стоят редом с тези на холивудските звезди и да получават повече публичност.

Тази идея се развива и постепенно сайта става “новинарски агрегатор” – сайт, в който се съдържат събрани материали от цялото уеб пространство и има линкове към интересни статии в другите медии. През 2007 г. сайтът започва да отразява и бизнес и увлекателни новини, а от следващата година започва да следи обстойно американските първични избори.

Шест години след своето създаване Ариана Хъфингтън и другите основатели на сайта го продават за 315 млн. щ.д. на интернет доставчика AOL, но Хъфингтън продължава да бъде главен редактор на изданието.

За десет години сайтът развива освен блогърско съдържание и журналистическо крило. С времето той се превръща в трибуна на американските либерали като в него днес могат да бъдат октрити статии, както на големи имена като Барак Обама и Джон Кери, така и на никому неизвестни личности.

Създателката му го определя като хибрид между новини, линкове към статии, оригинално съдържание и блогове. В момента сайтът има споразумения за споделяне на статии от Rolling Stone, People, Variety и много други издания, над 100’000 блогъра и малък журналистически екип.

С новия собственик започва и другата голяма стъпка за изданието – то излиза от пределите на Щатите. През 2011 г. се появява във Великобритания и Канада, а в следващите две години и в Франция, Испания, Италия, Япония и Германия. Днес Huffington post има специализирани издания за 15 държави.

Така, за десетилетие Ариана Хъфингтън за пореден път оборва своите критици, че не може да направи новинарски сайт. В последните си години, обаче, Huffington Post търпи и критики – иновативните идеи на сайта за съдържание отдавна са заменени с концепцията за разрастване към други държави и увеличаване на количеството на съдържанието. Въпреки това, Huffington Post остава един от лидерите в интернет пространството. Изглежда “Последният акт” на Хъфингтън, поне засега се оказа предпоследен. Очакваме да видим новото предизвикателство на Ариана.