SHARE

Антон Тодоров ще бъде водач на листа на ГЕРБ, стана ясно тези дни от публикации в пресата и от негови интервюта. “Предложението към мен дойде лично от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Аз работя с него от 2 години и половина като приятел. Помагах му да спираме някои проблемни хора, които бяха инсталирани на проблемни точки”, каза самият Тодоров по bTV. Да припомним, че хората, които най-яростно е “атакувал” политологът, са Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев.

“Антон Динев Тодоров е роден на 19.08.1966 г. в град Раднево, окръг Стара Загора. Българин, с българско гражданско, неженен. Произхожда от работническо семейство.”

Това са първите изречения в СПРАВКА, изготвена от службите в момент, в който водачът на листа на ГЕРБ за тези парламентарни избори Антон Тодоров се е сторил някому оперативно интересен, с която “Терминал 3” разполага. Умишлено цитираме дословно, защото характерният стил носи своята достоверност.

От тази справка научаваме всичко за произхода на въпросното лице. Няма да цитираме подробностите за родителите му, защото всеки отговаря сам за своите действия преди всичко, но няма как да не споменем, че е отбелязано, че психическото състояние на баща му “невинаги е добро и понякога изпада в остри психопатични кризи”. Бил е осъждан за тежка телесна повреда в резултат на скандал, а също и за кражба на алкохол. Подобна е и ситуацията с брат му – психически неустойчив, осъждан за грабежи и кражба на кола.

Антон Тодоров е бил добър ученик, научаваме от справката, който отбелязва, че през 1984 е завършил средно образование в ЕСПУ “Христо Ботев” в Стара Загора с много добър успех и примерно поведение. По-младите от вас вероятно не си спомнят, но във времената на зрелия социализъм учениците бяха заплашени от провал на живота и кариерата им, ако поведението им в училище беше “намалено” – особена наказателна административна мярка, която бележеше досиетата заедно с оценките от дипломата. Също така по онова време казармата беше задължителна и продължаваше 2 години. Като примерен гражданин Антон Тодоров е отбил военната си служба в поделение 38910 село Герман – Софийско. След казармата започва работа като водопроводчик. Това се случва през 1986 г. Три години по-късно, през 1989 г., кандидатства и е приет като редовен студент по “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Дотук добре. И тук идва интересната част. Дипломната работа на младия проектополитолог през 1994 г., когато завършва висшето си образование (да, през 1994 г. – вече в демократизираща се България и 5 години след падането на желязната завеса) е на тема: “Генезис и природа на патримониалната държава Русия”. Защитава с отличен.

В справката на българските служби за сигурност подробно се изброява кариерното развитие на Антон Тодоров, като се отбелязва, че след дипломирането си той записва и завършва “различни курсове с надежда за по-добра професионална реализация”. И се изброяват – машинопис, компютърна грамотност, майстор-готвач, заварчик, строителен бояджия – за последните три има нарочни дипломи. Специализира и във военната академия “Г.С. Раковски”. “Прави впечатление дългогодишният систематичен интерес на Антон Тодоров към руската и съветската история, военна теория и стратегическо мислене”, се казва в СПРАВКАТА и се отбелязва, че ползва руски и английски език.

През 1995 г. започва неуспешният поход на политолога към държавните институции с отношение към правоохраняването и външната политика. Тогава той кандидатства неуспешно в РДВР – Стара Загора, и МВнР. През есента на същата година подава документи и за постъпване на работа в Старозагорския затвор, но се проваля на психотеста и не го приемат поради “неблагоприятен психологически статус”.

Неуспешни са и двата му опита да стане част от националното разузнаване. Аргументите са, че семейството му е психически обременено и кандидатурата му е определена като неподходяща. Тази пречка не успява да преодолее дори Димо Гяуров в качеството си на директор на НРС, който чрез писмо и обаждане до телефона през 1997 г. ходатайства за назначаването на Антон Тодоров. Това се случва по линия на връзката на политолога със СДС. Той бил председател на местната структура в Стара Загора.

Справката продължава с информацията, че “след 1997 г. лицето Антон Тодоров започва да се появява в различни медии, където отстоява критични тези към българските служби от сектора „Сигурност”.

Това е най-важното, което българските служби за сигурност са събрали за приятеля на Бойко Борисов, който има всички шансове да стане депутат в следващия парламент. С такива приятели защо са му врагове на Борисов? Но въпросът е реторичен.

Снимка: Бойко Борисов в интервю за „Питай премиера“ по bTV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.