SHARE

Проевропейските сили в Черна гора начело с управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) на премиера Мило Джуканович печелят изборите в Черна гора и най-вероятно ще формират следващото правителство на страната. Според неофициалните резултати ДПС печели между 35-36 места от общо 81 в парламента и ще успее да сформира коалиция с трите партии на националните малцинства (бошняци, албанци и хървати), които печелят общо четири места, и iоциалдемократите на действащия министър на транспорта Иван Брайович, които печелят две места. Малцинствените партии са традиционни съюзници на Джуканович, а Брайович наскоро обяви, че би предпочел да се коалира с проевропейската ДПС, отколкото с антинатовската опозиция в страната. Въпреки това Джуканович е спорна личност в Черна гора и името му е често свързвано с организираната престъпност в страната, с корупционни практики и с това, че беше един от най-верните съюзници на Милошевич през 90-те години на миналия век.

Изборите в Черна гора са често представяни като балкански сблъсък между Русия и Запада, тъй като една голяма част от опозицията е против членството на страната в НАТО. Също така тези избори бяха смятани и за най-оспорваните от години, за което говори и високата избирателна активност – 73,2%. Големият губещ на изборите е втората по големина политическа сила в страната – Демократичният фронт (ДФ) – съюз от просръбски, проруски и антизападни партии, чиято цел е спиране на евроатлантическата интеграция на Черна гора. Според неофициалните резултати ДФ ще трябва да се коалира с всички опозиционни партии и с малцинствените партии, за да успее да формира правителство. Това е на практика невъзможно, имайки предвид различията между ДФ и интересите на малцинствата, както и различията между ДФ и някои опозиционни партии като бившия съюзник на Джуканович СДП, която твърдо подкрепя евроатлантическата интеграция на Черна гора.

Изборите в Черна гора бяха белязани и от скандали, най-големият от които е свързан с ареста на 20 сръбски граждани, които според черногорските власти са планирали въоръжени нападения срещу правителствени сгради и силите за сигурност. Шефът на черногорската полиция Славко Стоянович дори съобщи, че арестуваните сръбски граждани са имали за цел да заловят премиера Джуканович. От друга страна, представителите на ДФ се изказаха, че арестите са фарс и че полицията прави всичко възможно да подкрепи тезата на Джуканович, че страната е в опасност. Дни преди изборите някои местни медии писаха, че ДФ е готова да изкара привържениците си на улицата и да се опита да свали правителството със сила. Тези медии твърдяха, че коалицията е получила солидно руско финансиране и руските й спонсори биха подкрепили по-радикални нейни действия, в случай че ДФ остане извън властта. Също така трябва да се обърне внимание, че привържениците на ДФ са изключително гласовити и бяха основните участници в антинатовските протести в страната през миналата есен. ДФ официално отрича, че е подкрепена от Русия, но политици от „Единна Русия“ на Путин неведнъж за призовавали опозицията за общ фронт срещу Джуканович.

Друг скандал беше забраната да се използват апликациите Viber и WhatsApp, която местният телекомуникационен регулатор наложи в деня на изборите. Според регулатора черногорски граждани са получавали пропагандни агитационни съобщения от чужди страни през тези апликации и целта на забраната е била да се предотврати агитация в деня на изборите. Опозицията силно разкритикува тази забрана, а лидерът на СДП Ранко Кривокапич дори каза, че подобни забрани са характерни само за недемократичните страни. Също така някои от водещите уебсайтове в страната станаха жертви и на хакерски атаки в деня на изборите.

След изборите Джуканович съобщи, че победата на ДПС и нейните съюзници е победа на евроатлантическата идея в Черна гора. От друга страна, тази победа затвърждава доминацията на ДПС в страната, където партията е на власт от 1991 година. Опозицията твърди, че победата на ДПС гарантира безнаказаното продължаване на корупционните практики на Джуканович и неговите приближени. Критиците на Джуканович също изтъкват, че Западът безрезервно подкрепя ДПС и опитите на партията да превърне Черна гора в свое феодално владение само и само страната да не попадне под руско влияние. Все пак едно е ясно – Черна гора най-вероятно ще бъде 29-ата страна – членка на НАТО, и това ще се случи през пролетта на 2017 г., когато ратификацията на договора за присъединяване към алианса от всички страни – членки на НАТО, се очаква да бъде завършена.

* Още по темата можете да прочетете в анализа „Една черногорнска приказка – между Запада и Русия“.