SHARE

Доналд Тръмп е положил изключителни усилия да прикрие разговорите си с руския президент Владимир Путин, съобщи Washington Post. Включително американският президент е взимал записките на преводача си и е заповядвал той да не обсъжда случилото се с администрацията, съобщава изданието, позовавайки се на свои източници от изпълнителната власт.

В резултат понастоящем не съществува подробен запис – дори класифициран – на петте срещи на Тръмп с руския лидер за последните две години. Подобна празнина е повече от необичайна за което и да било президентство, какво остава за това, разследвано за връзки с Русия, пише американското издание.

След двустранната среща между Тръмп и Путин, провела се по време на G-20 в Хамбург на 7 и 8 юли 2017 г., служители на Белия дом и Държавният департамент искат информация от преводача на президента, но той им съобщава, че му е забранено да предоставя такава. На срещата в Хамбург присъства и тогавашният държавен секретар Рекс Тилърсън, но той също предоставя на администрацията оскъдна информация.

Подобен е развоят и на срещата в Хелзинки през 2018 г. На нея администрацията на Тръмп взима участие в първичните разговори между екипите на Кремъл и Белия дом, но след това  американският и руският президент остават насаме за повече от два часа. По време на двучасовите разговори те са единствено придружени от преводачите си.

Отново администрацията не получава обичайния подробен брифинг за разговорите – но американският преводач Марина Грос е забелязана да излиза с бележки от стаята, с които не е известно какво се случва и дали отново са иззети от американския президент.

По същия начин президентът на втория разговор с Путин в Хамбург по време на банкета на срещата на G-20 присъства единствено руски преводач и държавният секретар Тилърсън. Тръмп също така провежда кратък разговор с руския президент по време на следващата среща на G-20 в Буенос Айрес, декември 2018 г.

В отговор на Washington Post Тилърсън споделя, че е присъствал „изцяло“ на двете срещи в Хамбург през 2017 г. между Тръмп и Путин, но отказва да обсъжда както тях, така и информацията, че на американския преводач е било забранено да обсъжда срещите и са му иззети записките.

Администрацията не успява да получи подробности и от самия Тилърсън. Единственото, което успяват да измъкнат от преводача, е, че Путин е отрекъл каквато и да е намеса в американските избори и Тръмп е отговорил „Вярвам ти“.

„Бяхме бесни, защото не получихме бриф“, споделя пред Washington Post бивш високопоставен служител на администрацията. „Само Бог знае какво са си говорили и какво са се разбрали.“

Поради липсата на запис от срещите на администрацията често ѝ се налагало да разчита на разузнавателни сведения за реакцията на Кремъл от срещите.

Макар американският президент да не допуска никого и впоследствие да не споделя какво се е случило на срещите на живо с руския президент, то на телефонните разговори обичайно присъстват и други служители на Белия дом.

Срещата в Хамбург се случва няколко месеца след като американските медии излязоха със скандалната история, че Тръмп е разкрил строго класифицирана информация за Близкия изток на руския външен министър Сергей Лавров по време на посещението на последния в Белия дом. На същата среща той нарича току-що уволнения директор на ФБР „лунатик“, с чието уволнение е „паднала голяма тежест“ от Тръмп заради руското разследване.

Тези събития доведоха и до назначаването на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва американския президент за връзки с Русия. От разследването рабрахме и че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower, Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.