SHARE

Имаше време, когато научавахме от чужди медии какво е становището по важни въпроси на министър-председателя на Република България. Дойде време да разбираме от френска медия къде в политическото пространство се позиционира новоизбраният за президент Румен Радев.

Е, разбрахме! Крим бил де юре украински, но де факто руски, там се веел руски флаг, следователно ЕС да предприеме действия по отмяна на наложените срещу Русия санкции.
И какво послание изпрати с това си изказване новоизбраният за президент на републиката ни – няма значение, че са нарушени международноправните норми, няма значение, че самата Русия се е подписала под международна спогодба, с която признава Крим за украинска територия, нямат значение правото и законът! Важното е какво е установеното в момента положение, без значение дали е законно установено или не.

Е, господин Радев, нека ви напомня, че вие сте избран за президент на Република България, в която е установен основният принцип за върховенството на закона. Този принцип е противоположност на тираничните режими, където се приема, че владетелят е над закона. И понеже сте избран не за владетел, а за президент, но въпреки това демонстрирате напълно противоположни намерения, то ви призовавам да сторите незабавно няколко неща:

1. Да направите ново изявление, с което да обясните пред френския народ, но и пред всички народи, с които заедно съставляваме ЕС, че становището ви относно Крим е ваша лична позиция и тя не отразява тази на всички нас.

2. Да се извините пред българския народ за това, че разпиляхте даденото ви огромно доверие чрез демонстрираното поведение на владетел, готвещ се да установи режим, в който очевидно няма да спазвате върховенството на закона.

3. Да не полагате клетва и да не встъпвате в длъжност, тъй като, ако и да сте избран за президент на републиката, вие не зачитате и не демонстрирате принципите, в които живее демокрацията, с което признавате, че не сте годен да упражнявате функциите.

* Публикувано първоначално във фейсбук.
SHARE
Грета Ганева е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Магистър по право на Европейския съюз. Експерт по права на човека.