SHARE

Тиери Бедоса е ветеринар, който категорично отказва да евтаназира животни под претекста, че те са възрастни или че имат лош характер. Вместо това той ги приема в своята ферма с площ от 75 хектара „Помощ за възрастните животни“ в Нормандия.

Той купува фермата преди 15 години и я превръща в невероятен „старчески дом“, който днес е рай за почти петстотин котки, кучета, коне, крави и дори елени. Някои са много възрастни, други по-малко, а за да се грижи за всички тези „пенсионери“ той основава фондация, която дава работа на двама души и работи с доброволци. Фондацията приема и животни по време на почивката на собствениците.

Снимка: avarefuge.fr

„Всички тези животни имаха нужда от подслон и всички тези животни нямаха собственик и заради това са при нас“, казва той в интервю за френския Le Point. Фермата има зона, която е посветена само и единствено на котките, които са в безопасност от други животни – например гъските или кучетата.

„Всички котки, които живеят при нас, в някакъв момент са страдали от времето, в което са били на закрито. Фермата им носи свобода. През целия ден тук има поне един човек, който се занимава с това да се грижи за тях, да ги храни, да почисти средата, в която живеят. Но те се радват на много спокойствие и много изолация. Мястото, където спят, се топли през зимата и всички имат свое собствено легло.“

Снимка: avarefuge.fr

Тиери Бедоса има и свой блог, който се нарича „Животни в града“ и е посветен на животинския свят. Той създава и дарителски фонт, който служи за финансиране на проекти, свързани с животните.

Снимка: avarefuge.fr

Това не е всичко – може да осиновите животните, които са във фермата. И ако решите да вземете у дома куче, което е над 10-годишна възраст, фондация се ангажира да плаща всички ветеринарни разходи за новия любимец. Дарители могат да станат „кръстник“ на дадено животно, грижейки се за разходите за неговото изхранване и дом, а днес фермата продължава да търси дарения, за да поддържа своята дейност.

През 2003 г., когато поема фермата, Бедоса е отвратен от практиката на организациите за защита на животните, които приспиват животните на произволен принцип, в абсолютен разрез с ветеринарната етика и състоянието на животните.

Интересен факт – самата сграда на Фермата има историческа стойност, като земята и сградата датират от XIII в., а двама знакови френски владетели са се спирали в градчето, където тя се намира. Асоциацията прави всичко възможно да запази в най-добър вид историята на мястото.

Снимка: Pet in the city

Тиери Бедоса в „кучешкия сектор“ на приюта.

Снимка: Wamiz

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.