SHARE

Повече европейци от всякога се чувстват граждани на Европейския съюз, показват последните данни на Евробарометър.

Според проучването 68% от населението на ЕС заявява пред агенцията, че се „чувства гражданин на ЕС“, като това е рекорден резултат, посочват от агенцията, която задава този въпрос от 2010 г. насам (през 2010 г. 62% са отговорили положително).

Рекордът идва и с рязко покачване на оптимизма за бъдещето на съюза, като проучването отчита голям спад на хората, които смятат, че икономиката ще се влоши през следващите 12 месеца в сравнение с миналата година. Само 21% мислят, че икономиката ще се влоши – което е спад със 7 пункта от изминалата година, 21% вярват, че тя ще се подобри (покачване с 3 пункта), и 45% мислят, че положението ще си остане същото.

56% от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС – което е покачване с 6 пункта в сравнение с миналата година. В общоевропейски план за основна причина за надигащия се оптимизъм се смята хаосът около преговорите за напускането на Великобритания и подобряването на икономическата ситуация на континента.

Най-големите покачвания на оптимизма се отбелязват във Франция, където бе избран проевропейският президент Еманюел Макрон, и в Португалия, чието правителство прекрати политиката на икономии и стартира план за растеж и инвестиции.

България е сред държавите, в които по-малка част от населението се чувства граждани на ЕС – 55%, като непосредствено след нас е Обединеното кралство – 54%, Италия – 53%, и единствената страна с повече души, които не се чувстват граждани на ЕС – Гърция с 48%.

Интересно е да се отбележи, че в Унгария 70% се чувстват граждани на ЕС – повече от средното за ЕС, а в Полша този резултат достига 80% – това са двете държави с най-антиевропейски правителства.

Проучването на Евробарометър е публикувано август 2017 г. с данни към май 2017 г. при допитване до 33 000 души сред Европейския съюз. Агенцията провежда редовни проучвания за Европейската комисия от 1973 г. насам.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.