SHARE

Репортери без граници“ публикуваха своя годишен индекс за свободата на медиите. Тази година България пада с още две места, с което освен че продължава да бъде последна сред всички страни в ЕС, вече е задмината и от всички балкански страни, с условното изключение на Турция (на 157-о място).

На целия европейски континент единствените страни с по-лоши резултати са Беларус (155) и Русия (148).

България, Турция, Беларус и Русия са и единствените страни в  „червената“ категория, в която свободата на словото е изключително застрашена.

„България продължава да пада в Световния индекс на свободата на медиите“ и е класирана по-ниско от всеки друг член на Европейския съюз. Макар да е настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС (до края на юни 2018 г.) България е на по-ниско място в индекса и от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за член на ЕС.

Корупцията и съглашателството между между медии, политици и олигарски е широкоразпространено. Най-ноторното олицетворение на това извратено състояние е Делян Пеевски, бивш ръководител на българското разузнаване и собственик на „Нова Българска медийна група“. Групата има шест вестника и контролира почти 80% от печатното разпространение.

Разпределението на европейски средства от страна на правителството към определени медии се провежда без никаква прозрачност, което на практика ги прави удобни на правителството в своите репортажи или изобщо ги възпира от това да отразят определени истории. Заплахите и атаките към журналисти стават все повече в последните месеци. Може да се окаже опасен занаят да бъдеш журналист в България“, пише в доклада на „Репортери без граници“ за страната ни. За сравнение, в редица африкански страни ситуацията е далеч по-добра. Мавритания е на 72-ро място, Тунис на 97-о, Кения  (една от най-бедните държави в света!) на 96-о.

В световен мащаб се отчита спад на медийната свобода, олицетворен в това, че САЩ губят две позиции и са вече на 45-о място. Рейтингът на Обединеното кралство остава непроменен от 40-ото място. Франция се изкачва с 6 позиции на 33-то място.

Норвегия, Швеция и Нидерландия заемат първите три места, а Туркменистан, Еритрея и Северна Корея заемат последните.

Изключително притеснително е състоянието в Китай, заемащ 176-о място от 180 държави. Другата надигаща се световна сила Индия е на 138-о място.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.