SHARE

Три години и един месец след като написа ОСТАВКА на стената си в София, основателят на Pink Floyd поиска по същия начин и оставката на мексиканския президент Пеня Нието пред 200 000 души на безплатен концерт в събота.

Много мексиканци тази седмица се обзалагаха дали Роджър Уотърс ще се осмели или не да се противопостави на президента на Мексико на един от най-емблематичните площади в страната, след като Уотърс наруши всички правила три дни по-рано по време на платения си концерт в същия град (над 50 000 присъстващи) и произнесе реч на испански срещу политиката на президента Енрике Пеня Нието и кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

„Дойдохме да го слушаме, но най-вече за да видим дали е способен да каже това, което каза онзи ден, този път на площада“, каза Жаклин Диас часове преди концерта.

Песента Pigs беше първият сигнал. На екраните се появиха преводи на известните фрази, изречени от кандидата на републиканците:

„Ако Иванка не ми беше дъщеря, сигурно щях да излизам с нея.“

„Мога да спра насред Пето авеню, да застрелям някого и няма да загубя гласоподаватели.“

„Прекалено студено е и има много сняг в Ню Йорк,  имаме нужда от глобалното затопляне!“

„Най-хубавото в мен е, че съм богат.“

Британецът отговори на последното с: „Тръмп, ти си задник!“, а на едно от изображенията дори го съпостави с Адолф Хитлер.

Знаменитото надуваемо прасе летеше над присъстващите. Върху него се четяха следните надписи: „Липсват ни 43-ма“, „Беше държавата“, „Искаме ги живи“, които са част от лозунгите, използвани при протестните шествия срещу изчезването на 43-мата студенти от Normal Ayotzinapa преди 2 години.

„Г-н президент, повече от 28 000 мъже, момичета, жени и момчета изчезнаха, много от тях по време на Вашия мандат. Къде са? Какво им се случи? Всеки един живот е свещен, не само за техните приятели. Светът и ние Ви наблюдаваме“ – произнесе Уотърс.

В края на писмото започна да звучи една от най-емблематичните песни на „Пинк Флойд“ – Bring Boys Back Home („Върнете момчетата вкъщи“).

По време на речта на Уотърс хиляди започнаха да крещят лозунги срещу правителството на Енрике Пеня Нието: „Пеня вън!“, „Пеня убиец!“.

 

Повече от 8000 полицаи, разположени в района, се барикадираха в ключовите точки, за да предотвратят достъпа и прекаленото струпване на хора.

Цената да видиш Роджър Уотърс на централния площад на Мексико Сити означаваше за част от хората да рискуват живота си. Освен че трябваше да издържат повече от 10 часа накрак, без да се хранят и без достъп до тоалетна, публиката трябваше да изтърпи и проливния дъжд, който се изля след първите акорди.

В някои улици имаше сблъсъци между полицията и най-отчаяните фенове. Никой не разбираше защо няма достъп до безплатното събитие. „Правим го за тяхно добро, хората вътре са изложени на риск“, обясняваше един полицай на тези, които се опитваха да пробият блокадата.

По официални данни пострадалите са по-малко от 25, а според очевидци – стотици, което отново ни връща три години назад, във времето на Орешарски, когато и нашата полиция си позволяваше да лъже ежедневно за броя на протестиращите по улиците на София.

По материали на El País, CNN Español  и очевидци.
Снимки:  Alejandro Meléndez https://twitter.com/alexmelon