SHARE

Румъния е на прага на политическа криза. Премиерът Сорин Гриндяну отказва да подаде оставка, след като собствената му партия се обърна срещу него и го изхвърли от редовете си. Междувременно лидерът на партията Ливиу Драгня, който не успя да заеме поста след изборите поради факта, че е бил осъждан, директно зачеркна кабинета и обяви миналата сряда, че „всички министри са подали оставката си – следователно повече не може да става дума за правителство“.

Решението на партията идва едва месец след като Драгня обяви, че е доволен от представянето на правителството. 

Драгня не успя да заеме поста на премиер след изборите, тъй като е бил осъждан за подправяне на резултати от референдум през 2012 г. Въпреки това той сам избра повечето министри в кабинета, след което заяви, че ще следи отблизо за изпълнение на политиките на социалдемократите, които спечелиха убедително изборите с 46% от гласовете. Очакваше се Драгня да бъде кукловод в сянка, контролиращ правителството, в това число и Гриндяну.

Но правителството на социалдемократите беше покръстено в протести. Първите седмици бяха белязани от най-големите антикорупционни демонстрации в страната от 1989 г. насам, провокирани от план за промени в законите и  декриминализация на престъпленията по служба. Това доведе до срещи на президента Йоханис (който отказа на Драгня мандат като премиер поради съдебното му минало и открито подкрепи протестите) с Гриндяну.

И едва няколко месеца по-късно социалдемократите и Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) обявиха, че оттеглят подкрепата си от кабинета. Причината – неспособност за прокарване на изборните политики на правителството, сред които фигурира и подобряване на икономическите връзки с Русия.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня (вляво) и премиерът Сорин Гриндяну. Снимка: Observator

Като доказателство партията на Драгня представя списък с предприети дотук мерки, сравнени с цялостния план на социалдемократите за мандата. Логично изводите от него са, че само част от планираното дотук е изпълнено.

Сорин Гриндяну смята, че това е план на Драгня да го свали от власт и го призова да подаде оставката си като лидер на партията. Това е и условието, при което Гриндяну ще се съгласи да слезе от властта – той иска Драгня да направи същото.

Така настоящата криза в правителството се очертава като жестока борба за власт, от чийто изход зависи бъдещето на Румъния. 

Множество членове на партията подкрепят Гриндяну и призовават той да сформира ново правителство въпреки позицията на Драгня. Такъв пример е кметът на провинция Яш Михай Чирика, който също бе изгонен от партията, след като разкритикува остро Драгня по време на февруарските масови протести.

Това прави възможните изходи от кризата два:

Ако Гриндяну успее да получи подкрепата на други партии в парламента, той може да запази позицията си на премиер и да завърши мандата си. За социалдемократите това, разбира се, е нежелан сценарий, тъй като би поставило на карта силната лидерска позиция на Драгня, би задълбочило вътрешните противоречия в партията и да доведе до край на кариерата му.

От друга страна, кризата може да се задълбочи и правителството да падне, след което да се проведе „чистка“ в редовете на социалдемократите, която, подобно на действията срещу Гриндяну и Чирика, да премахне опозицията на Драгня и да консолидира властта му. Това ще доведе до повторно сформиране на кабинет, който ще бъде подчинен на Драгня.

Желанието за власт е болест, която не се лекува лесно.
Подобно на противоречивите опити на правителството в началото на годината, създалата се ситуация е заплаха за прозрачното управление и постигнатия прогрес. От решенията на румънската власт в следващите седмици ще проличи доколко е жива паметта на февруарските протести. А ако социалдемократите са забравили, нищо чудно Румъния отново да им го припомни.

Снимка: Vadim Ghirda/Associated Press

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.