SHARE

На всеки десетима участници се пада по един румънски флаг. На всеки четиридесет – плакат.

Това постановява изтекъл румънски партиен документ, за който съобщават журналисти на Асошиейтед Франс прес.

Поводът? Пропартиен „контрапротест“, организиран от правителството, който да подкрепи решението да се уволни главният прокурор на Агенцията за борба с корупцията – Румъния, Лаура Кьовеши.

Странно и малко нелепо“, коментира президентът Клаус Йоханис за съботните демонстрации, които по негови думи му напомнят на ерата на комунизма.

Румънски медии предават, че многобройни местни политици, както и директори на болници и училища призовават подчинените си да се присъединят към „протеста“. Партията на власт предоставя влакове и автобуси, като междувременно раздава инструкции, които да подсигурят гладкото провеждане на демонстрациите. Жителите на Букурещ дори получават флаери за събитието в пощенските си кутии.

Социалдемократите докарват „активните граждани“ като добитък, с автобуси – картинка, която ни е позната от родните ширини.

Incredibilul miting PSD

Публикувахте от Spune NU coruptilor в 9 юни 2018 г.

 

„Контрапротестиращите“, които подкрепят правителството, казват на журналистите, че протестиращите са платени, за да уронват имиджа на правителството. Други просто искат по-добри пътища и работа. Трети са сигурни, че борещите се с корупцията подслушват телефоните им.

Не можем да кажем, че румънците са иновативни – клипът, публикуван тази събота, прилича изключително на репортажа на Миролюба Бенатова от 2013 г., когато българското правителство събра свои „контрапротестиращи“, които също си имаха духов оркестър.

 

 

Днес в Румъния в шоуто взема участие и Ливиу Драгня – управляващият в сянка, както е познат в Румъния, – който продължава да влачи държавата си назад във времето, опиянен от фрустрацията си, че не успя да заеме поста на премиер след изборите. Драгня е осъден за подправяне на резултати от референдум през 2012 г. и откакто стана ясно, че поради криминалното си минало няма да може да бъде премиер, системно оказва натиск над съдебната система от идването на партията на власт през 2016 г. Срещу него и понастоящем се води дело за злоупотреба със служебно положение, както и разследване в Бразилия по подозрение в пране на пари.

„Елате и кажете: „Стига! на дълбоката държава, която се опитва да контролира Румъния със съчинени случаи, подправени доказателства и фалшиви свидетели“, четем на един от флаерите броени дни след като главният прокурор Лаура Кьовеши, ръководител на антикорупционната прокуратура в Румъния от 2013 г., беше отстранена.

След като съдът задължи президента Клаус Йоханис да отстрани главния прокурор на Агенцията за борба с корупцията, около 1500 души се събраха в столицата Букурещ и други градове, за да изразят подкрепата си за нея. Протестиращите определиха съда като „роб на управляващата Социалдемократическа партия“. Ръководената от Кьовеши агенция стои зад знакови дела срещу високопоставени политици, обвинени в подкупи и злоупотреба с власт.

Именно тя и нейният екип успешно осъдиха бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати и водиха разследвания и срещу отишлия си премиер Виктор Понта и лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Група от 37 организации подписаха писмо до Йоханис, в който го призовават да организира дискусии с гражданското общество, политическите партии и правни експерти, преди да реши съдбата на Кьовеши. Те предупреждават, че нейното уволнение ще доведе до уронване на репутацията на страната, тъй като Кьовеши и екипът ѝ имат международно признание за борбата си с корупцията в Румъния през последните години. Румъния продължава да бъде една от най-корумпираните държави в ЕС, като също като България е под наблюдението на блока.

„Тези дискусии трябва да разгледат и бъдещето на борбата с корупцията, независимостта на съдебната власт, спазването на върховенството на закона и ролята на конституционния съд“, заявяват от организациите. „Смятаме, че тези консултации са необходими, тъй като Румъния е в критичен момент от историята си, когато мястото ни в Европейския съюз, демокрацията и върховенството на закона са умишлено застрашени от онези, които са избрани или назначени да ги защитават.

В Румъния системно се провеждат многохилядни протести от началото на идването на социалдемократите на власт. От февруари миналата година, когато след петдневни протести румънското правителство се отказа от въвеждане на скандални мерки, декриминализиращи престъпленията по служба; през протестите срещу повторните опити за промени в съдебните закони, целящи да смекчат борбата с корупция по високите етажи на властта; до прерастването на недоволството в най-големите протести от края на режима на Чаушеску насам. Новата година страната също започна с протести. 

Последната вълна, която мина не само през Румъния, но и през Полша, беше през май т.г. „Искаме Европа, не искаме диктатура!“, бе мотото на румънския протест, докато Варшава поиска уважение към конституцията на държавата и отхвърли популисткото правителство, което уронва устоите на демокрацията. Участниците носиха знамена на Европейския съюз и скандираха „Конституция!“ и „Свободни съдилища!“.

Поръчкови протести и превозване на „активисти“ с автобуси си имаме и у нас, уронване на устоите на демокрацията и пленена държава – също. И нашите добри герои са задрасквани от публичното пространство чрез властта и медиите, които вървят в комплект с всяка жадна за власт върхушка. С една дума – нищо ново на Източния фронт.
Захвърлени на „Витошка“ тениски след „контрапротест“ през януари т.г. в полза на разширяването на Банско. Преди броени дни ЮНЕСКО потвърди становището на протестиращите за „Пирин“ и обори министъра на околната среда Нено Димов, който междувременно обжалва решението на Върховния административен съд, също отменил плана за Пирин. „Протестът“ бе подкрепен от български певци като Елица Тодорова и Skiller, както и вицепремиера Валери Симеонов.

 

У нас освен проправителствения протест през януари, след който протестиращите бяха извозвани с училищни автобуси, можем да преброим още две такива скорошни събития – координираната акция срещу извънпарламентарната опозиция по повод „Булгартабак“ и контрабандата на цигари, както и „протестът“ в подкрепа на изграждането на АЕЦ „Белене“, който се появи от нищото в същия ден на провеждането на първата демонстрация срещу руския проект, размразен от ГЕРБ. След това си говорихме за съветските методи за заглушаване и размиване на реалната опозиция, както и натиска, с който се задушава демократичният дебат.

За да доминира, властта трябва да се легитимира пред онези, над които властва. Когато това става не чрез честен демократичен избор и процеси, а чрез институционална репресия, директна и индиректна цензура, пропаганда и авторитарни ходове, режимът трябва да се трансформира според съпротивата, която среща. С оглед на това разпадът на СССР и опитът на номенклатурата да съхрани себе си навсякъде в Източна Европа, трансформирайки се в сламена демокрация, е повече от логичен и дори очакван. Старото куче обаче не може да бъде научено на нови трикове, разбираме три десетилетия по-късно.

Гражданите на Източна Европа искат модела на западната демокрация, в която върховенството на закона, правовата държава, разделението на властите, зачитането на човешките права и механизмите за контрол на властта са шлифовани с години, а процесът на усъвършенстване продължава и днес. За тази цел те тепърва ще се учат как се гради и поддържа този модел. И онези, на които това не се харесва, няма да се дадат лесно. Тогава идват наяве старите схеми, тактики и модели – както виждаме на практика днес. 

Трансформацията на Източна Европа не се подпомага от настоящата криза – евроскептицизъм, дезинформация, залитане към радикални или реакционерски тенденции вляво и вдясно, липсата на твърда позиция от страна на ЕС по отношение на „лошите ученици“. Но изброените са просто сол във вече отворената рана – коренът на проблемите е в историческите и социалните специфики на Изтока, формирали или по-скоро деформирали държавността. 

Така Изтокът е изправен на кръстопът между миналото и бъдещето. Времето обаче трудно върви назад и яростната съпротива срещу тоталитарната носталгия е сигурен знак за това. Дългият път предстои.

Снимка: Подкрепящи правителството, докарани с автобуси от цялата страна и облечени в бяло, с множество идентични лозунги и знамена се събират в Букурещ тази събота, 9 юни. Те протестират срещу антикорупционните прокурори. Vadim Ghirda/Associated Press 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )