SHARE

Румъния трябва възможно най-бързо да влезе в Шенген и да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, заяви председателят на ЕК. В останалата част на Балканите продължава да цари нестабилност: предсрочни избори в Косово, застой в сформирането на мандат в Македония и демонстрации на военна мощ в Сърбия – това е част от Балканския бюлетин тази седмица.

Румъния трябва да стане член на шенгенското пространство възможно най-бързо”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. През последните 10 години страната е работила услено за реформата на съдебната система и в борбата с корупцията и е заслужила мястото си в Шенген, коментира Юнкер на пленарно заседание в Букурещ.

ЕС най-вероятно ще преустанови Механизма за сътрудничество и проверка, преди страната да поеме председателството в началото на 2019 г. Дотогава и Румъния ще бъде присъединена към Шенген, прогнозира Юнкер, предават румънските медии.

След Брекзит мястото на Британия ще бъде запълнено от нови държави. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност – Федерика Могерини, уточни, че става въпрос за страните от Западните Балкани, които имат статус на кандидат-членки. Въпреки че за мнозина това е процес на разширяване, Могерини предпочита да го разглежда като обединение.

В сряда правителството на Иса Мустафа в Косово бе свалено чрез вот на недоверие. Предсрочните избори ще се проведат на 11 юни, обяви държавният глава Хашим Тачи. Последната година в управлението на Мустафа бе белязана от активни граждански протести. Коалицията се намираше в застой поради неспособност да прокара важни закони в ключови за страната политики. Изборите в Косово внасят напрежение в диалога между Прищина и Белград.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е загрижен за нарастващото напрежение между двете столици. През последния тримесечен период на наблюдение не е направена нито една стъпка към създаването на общност на сръбските общини в Косово, а национализмът в региона нараства. Косово е призната от 110 държави, но все още няма място в ООН поради вето, наложено от Русия. 

Опозицията в Черна гора призовава правителството да оттегли признаването на независимостта на Косово. Основният опозиционен лидер Небойша Медоевич изисква защита на границата с Косово – реакция, провокирана от отложеното гласуване на споразумение за демаркационна линия между двете страни от властите в Прищина.

В Македония е формирано ново парламентарно мнозинство с председател на парламента Талат Джафери. Именно позицията на депутата Джафери, който е от албански произход, стана причина за кървавите конфликти, разиграли се в нощта на 27 април, по време на които симпатизанти на бившия премиер Груевски нахлуха в парламента, ранявайки депутати от опозицията. Президентът на републиката Георги Иванов е призован да връчи мандат за съставяне на правителство, но все още няма отговор от негова страна. Иванов, бивш съпартиец на Груевски, бе остро критикуван от ЕС заради отказите си за връчване на мандат на социалдемократите. След насилията в парламента международната общност призова за демократично решение на противоречията в страната.

Междувременно водачът на социалдемократите Зоран Заев обеща, че Република Македония ще е 30-ият член на НАТО. В момента членството е блокирано заради спорове с Гърция.

Сърбия ще пази регионалната си сигурност чрез продължаване на инвестициите в областта на отбраната си по думи на премиера Никола Вучич. 

Във вторник стартираха военните учения „Стомана 2017”, на които армията демонстрира военния си арсенал.  „Хората ще видят и управляемите ракетни системи АЛАС. Как те променят курса си драстично, за да се изправят срещу цели. После ще си представят колко по-силни и мощни ставаме“, заяви Вучич. Бъдещият президент призова гражданите да наблюдават военните маневри.

Междувременно Албания се сдобива със собствена авиолиния. В начинанието страната  ще си партнира с Турция: „Въз основа на общите решения, взети от президента Ердоган и от министър-председателя Рама, ние запретваме ръкави“, заяви Илкер Айджъ – изпълнителен директор на „Търкиш Еърлайнс“.

Сложната политическа ситуация в Турция носи позитиви за туризма в съседна Гърция. Министерството на туризма в Атина прогнозира страната да бъде посетена от 30 млн. туристи. Въпреки това ЕС съкрати прогнозата си за икономическия растеж на страната с очакване ръстът за 2017 г. да възлиза на 2,1%, а не предходните 2,7%.

Снимка: Axel Schmidt/Getty Images

*Бюлетина изготви Мария Никодимова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.