SHARE

Президентската надпрева е основната тема, с която България е отразена в световните медии тази седмица. Откроява се силната притесненост от това дали България не поема курс към Русия. 

Преди първия тур от европейското издание на Politico предават, че “Русия е на лов за следващия български президент”.

“Русия е основната тема, докато българите се подготвят да отидат до урните да си изберат следващия президент. Двамата фаворити на неделните президентски избори призовават за вдигане на санкциите на ЕС към Русия, докато настоящият президент предупреждава за нарастващото влияние на Москва в страната”, пише изданието, като напомня за интервюто от миналия петък на президента Плевнелиев за BBC, в което той казва, че “Путин работи усърдно, за да раздели Европа” и нарича отношенията на Русия състояние на “студен мир”.

От Politico напомнят, че “България е била един от най-верните сателити на Съветския съюз” и “както Радев, така и Цачева са се опитвали да балансират интересите на страната си между Брюксел и Москва, твърдейки, че ангажиментите към НАТО и ЕС не изключват сближаване с Москва”. От изданието се позовават и на мнението на Димитър Бечев, който твърди, че Цачева и Радев се различават с малко към подхода си към Москва, но избирането на Радев ще е сигнал, че “България се запътва към Москва”.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин също е коментирал санкциите за Politico, като е заявил, че “повечето български политици са съгласни, че санкциите към Русия са неефективни и нанасят щети на българската и руската икономика, без да сменят курса на Москва”.

България не само е една от най-малко засегнатите страни от контрасанкциите, но износът към Русия е намалял с пренебрежимите 0,6%. 

От изданието също така коментират възможната оставка на правителството. “ЕС и САЩ приветстваха завръщането на Борисов през 2014 г. след краткия порив на Орешарски на върха”, но “критиците казват, че Борисов, бивш телохранител, не може – или не желае – да пречупи властовите мрежи от политически и бизнес интереси в България, включително предполагаемата с Делян Пеевски”.

Експерти от Teneo Intelligence твърдят, че при победа на Радев може да настъпят месеци на несигурност и навярно “друг фрагменитиран парламент без ясно мнозинство”.

От Washington Post също обясняват важността на българските избори за президент.

“Очаква се президентът да може да се справи с възможното надигане на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващото напрежение между Русия и Запада.

Балканската държава се присъедини към НАТО през 2004 г. и към ЕС през 2007 г. и има консенсус сред партиите в парламента по отношение на евроатлантическата ориентация на страната”, пише изданието и допълва, че “ако бъде избрана Цачева, се очаква да продължи политиката на Плевнелиев”.

“Нейният основен опонент – Радев – неколкократно заяви, че ще се съобрази с европейските задължения на България, но зове за по-добри отношения с Русия и иска да бъдат вдигнати санкциите срещу страната.”

От „Ал Джазира“ също коментират, че Румен Радев иска да се фокусира върху икономическите и политическите връзки с Москва.

“Страната от 7,2 милиона души има по-топли връзки с Русия от повечто други членки на ЕС. Радев даде ясно да се разбере, че България – членка на НАТО – трябва повече да се фокусира върху икономическите и политическите връзки с Москва, които са под санкциите на ЕС, откакто Русия анкесира Крим от Украйна през 2014 г.”, пише арабската медия.

“Победа за Радев може да доведе до месеци на политическа нестабилност, включително са възможно предсрочни парламентарни избори”, заключват от „Ал Джазира“.

От Newsweek също напомнят, че Радев “иска отношенията с Москва да се “хармонизират” със западните задължения на България. В същото време, докато нейната партия подкрепя санкциите към Русия, то Цачева от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи инициативи за искане на финансови компенсации за България заради търговските загуби”.

“Радев също така е бил критичен към подкрепата на настоящото правителство за принадлежността на Крим към Украйна, който Русия анексира през 2014 г. “Разбира се, че това е в нарушение на международното право. Това е факт“, казва Радев. „Но е факт, че в момента руският флаг се вее над Крим.”

От Deutsche Welle са още по-категорични в негативните си прогнози от избора на Радев.

“Политическата несигурност може да завлече източноевропейската страна – заразена от корупция и бедност – във възобновен хаос. Преди настоящата криза страната премина през серия от масови протести и избори в последните години.

България също така продължително върви по тънък лед, балансирайки отношенията си с Русия и своя статус на член на Европейския съюз и НАТО. Страната е изключително зависима от Москва за газ и двете страни имат исторически и културни връзки.

Освен бъдещите президенти тази седмица е отразено и интервюто на настоящия президент Росен Плевнелиев за Би Би Си. “52-годишният президент не спести никакви удари по време на интервюто си”, коментира британският Independent.

SHARE