SHARE

Американската космическа агенция НАСА обяви, че е открила седем планети извън Слънчевата система, които много приличат на Земята по размер, а на три от тях изглежда, че има вода на повърхността и може би – условия за живот. „Отговорът на въпроса „Сами ли сме във Вселената?“ е топ приоритет в науката и откритието на толкова много планети с потенциал едновременно е забележителен напредък в търсенето му“, заяви ръководителят на дирекцията за научни мисии на НАСА Томас Цурбухен. На този фон е редно да съобщим и че европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска е подкрепила идеята на президента Румен Радев през 2017 г. България да бъде домакин на форум, посветен на европейския отбранителен и космически сектор. Днес двамата разговаряха на „Дондуков“ 2.

Конституционният съд единодушно отмени санкциите за неизпълнение на задължението за гласуване. Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов. С него се отменя целият текст на чл. 242 а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал  без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори. Формално задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс, остава, но няма да има никакви последици от неизпълнението му. Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица. От Конституционния съд съобщиха само следното: „Съдът прие, че разпоредбата на  чл. 242а от Избирателния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право, противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на  конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38,  чл. 42 и чл. 57, поради което я обяви за противоконституционна“. Съдът беше сезиран с искане за отмяна на санкциите при неизпълнение на задължението за гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Дали гласуването да бъде задължително беше един от въпросите на референдума, иницииран от Слави Трифонов, тогава резултатът показа, че българите подкрепят задължителното гласуване.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който бе отстранен от поста си вчера, обвини служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на вътрешните работи Пламен Узунов в оказване на натиск да си подаде оставката. „След като чу отказа, министърът ми заяви в прав текст, че ще стартира процедура по отстраняването ми и ще ме дискредитира“, заяви Костов. Той разказа и за последвал разговор, иницииран от премиера Герджиков, който му заявил, че „нямаме политическо доверие във вас“ и „очакваме оставката ви до 14 часа“, но той отказал и скоро след разговора сезирал отново прокуратурата. „Какво политическо доверие, при условие че служебното правителство трябва да е ангажирано единствено и само с провеждането на честни избори“, попита Костов. Добави, че е останал „учуден и омерзен“. Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, обяви, че прокуратурата проверява дали срещу бившия главен секретар на МВР Георги Костов е осъществена принуда.

Министерството на здравеопазването е освободило от поста директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Пред националното радио проф. Владимир Пилософ обясни, че никой официално не го е уведомил, че е отстранен. Засега няма официално съобщение за мотивите от страна на министерството.

Италиански бойни самолети ще дежурят над небето ни съвместно с българските ВВС. България няма да плаща за съвместната охрана. Първите нови двигатели за авиацията се чакат през март – април. Това обяви министърът на отбраната в служебното правителство Стефан Янев.

Не се готви масова депортация на емигранти, обявиха от администрацията на Доналд Тръмп. Щели да се засилят мерките единствено срещу криминално проявени лица.

Работещите в градския транспорт в Атина започват от днес 24-часова стачка, протестирайки срещу плановете за приватизация на обществените превозни средства, съобщава БТА. Планирани са три протеста. Първият е днес, а останалите два са на 1 март и на 3 март.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.