SHARE

На днешната дата преди три години Русия официално присъедини Крим, след като предходния ден полуостровът, не без убедителното присъствие на „малките зелени човечета“, обяви своята независимост от Украйна. 

Винаги съм си мислел защо условният Запад предпочита Сталин пред Хитлер, още повече че много добре са знаели кой е по-големият изрод (уточнение за русофилите специално: Сталин). Защо условният Запад прави всичко възможно да унищожи физически и морално Адолф, а за Йосиф не прави такива усилия?

После ми дойде наум, че в онзи момент Германия пак е била част от условния Запад, а СССР е бил условният Изток (за по-бавно схващащите: Европа vs. Азия именно в духовен план). Т.е. целта е била да отървеш собствената си къщичка от собствения си изрод, докато изродът на врага даже може да ти бъде съюзник в борбата срещу собствения. Не може в къщи да държиш бясно куче

Сърбия по същия начин е част от условния Запад (т.е. Европа), по този повод Милошевич таковата… А борбата с условната Азия и азиатщината не позволява да предприемеш същите стъпки за Асад, Ким и дежурния аятолах, а с краля на Саудитска Арабия сме даже съюзници (че и със Сталин, нали?).

Въпросът в момента е: Русия е Европа или Азия? От това зависи физическата съдба на Путин.

Според мене, познавайки именно руската култура, Русия, както и Германия през XX век, е дълбока Европа, истинска (идете на „Лешникотрошачката“ един път и ще разберете). След разпада на СССР границата между Европа и Азия се премести до езерото Хасан. Сигурен съм, че и господин Путин го разбира.

Автор: Стойчо Димитров

*Текстът е препубликуван от блога на Константин Павлов „Бели байтове за черни дни“ с негово разрешение. Уводът и заглавието са на редакцията на „Терминал 3“. 

Снимка: Kirill Kudryavtsev/AFP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.