SHARE

От 2009 г. насам Русия провежда обученията „Запад“ на всеки четири години, като официалната цел е тренировка на „отбранителния капацитет“ на Руската федерация. За обучението от тази година официалната руска позиция е, че „Запад 2017″ е антитерористично обучение с изцяло защитни цели“.

Въпреки това източници на немското издание BILD съобщават, че тазгодишното обучение през септември не е било „антитерористично“, нито „изцяло защитно“, а „подготовка на сухо за цялостна конвенционална война срещу НАТО в Европа“.

Според трима източници на изданието ученията са предвиждали превземане на балтийските държави и Беларус, както и „шокова кампания“ срещу Германия, Нидерландия, Полша и Норвегия, а също така и срещу нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия.

Блицкриг срещу Литва, Латвия и Естония

Силите на Кремъл са тренирали превземане на балтийските държави за седмица, като стратегията е била първо да се прекъсне връзката между Литва и Полша (като за целта първо трябва да се премине през Беларус).

Провеждали са се учения и за неутрализирането на летателни площадки и бази на балтийските държави, за да не могат те да получат подкрепления от НАТО.

Бомбардиране на Западна Европа и в частност Германия

Източниците на BILD съобщават, че руските военновъздушни сили са взели участие в „двудневна симулация на полети над балтийските страни и Северно море. Те са извършвали бомбардировки над цели в Западна Европа, насочвайки се към германския и нидерландския бряг от Северно море, както и към Швеция, Финландия и Полша по суша от Прибалтика“, заявяват източниците на изданието.

„Обучението включва вълни от стратегически бомбардировачи Ту-95, както и подкрепления  от бойни самолети и такива за презареждане на гориво.“

В реална ситуация тази операция би засегнала „ключова инфраструктура – летателни площадки, хранилища, енергийни източници с цел да шокира страната и да принуди населението да настоява, че правителството не трябва да се намесва и да търси мир“.

Друга цел на руската операция срещу Западна Европа ще бъде да предотврати армиите на НАТО от това да се концентрират в това да окажат помощ на балтийските страни.

„Разбира се, във военно време руските бомбардировачи ще трябва да нападнат и Изтока, но в „мирно време“ тази атака [към Германия] и норвежкия бряг има смисъл“, споделят източниците на изданието.

„Русия не може да извърши стратегически нападения над Изтока заради беларуското и украинското въздушно пространство между Русия и потенциалните ѝ мишени.“

Русия също така се готви при война с НАТО да неутрализира Швеция и Финландия.

„Знаем, че при война с НАТО Русия не очаква Швеция и Финландия да останат неутрални, въпреки че не са част от НАТО. Стокхолм и Хелзинки ще позволят на НАТО да ползва техните летища“, поради което и двете страни ще бъдат атакувани с ракети „Искандер“.

По-рано тази година Литва също предупреди, че учението „Запад 2017“ е симулирано нападение над трите страни. 

Москва вероятно стои зад прекъсването на мобилните комуникации в Латвия, които удариха страната непосредствено преди военните учения в Беларус през септември.

От латвийските власти предполагат, че Москва е взела под прицел линията за спешни случаи 112, която за пръв път прекъсва на 13 септември, точно преди най-интензивната част на руското учение „Запад“. „Русия, изглежда, е включила заглушител на мобилен сигнал в Калининград, при това доста мощен, който не е бил насочен към Латвия, а към Готланд, Оландските острови“, казва заместник-председателят на латвийската Национална комисия по сигурност към парламента Карлис Сержантс, цитиран от Ройтерс.  

Целия материал на BILD, излагащ подробности за симулираното превземане на трите балтийски държави и шокова атака над Запада, прочетете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.