SHARE

Вчера в Москва беше арестуван Кирил Серебренников, режисьор и директор на „Гогол център“ – модерен експериментален московски театър, любим на просветената руска публика.

„Гогол център“ след обиските през май. Снимка Петр Кассин, „Коммерсантъ“

Кирил Серебренников никога не е показвал политически опозиционни възгледи, а точно обратното – винаги е демонстрирал добри връзки с Кремъл и отдалеченост от политиката, въпреки че се застъпвал за незаконно репресирани от режима като Pussy Riot. През 2011 г. той беше режисьорът на пиесата по романа на любимия путински пропагандист Владислав Сурков „Около нулата“.

През юни полицията обискира дома му и офисите на „Гогол център“ по подозрение че е присвоил средствата, предвидени за провеждане на театралния проект (фестивал) „Платформа“. Става дума за събитие, проведено с голям успех, пред стотици хиляди зрители. Тогава Серебренников се обърна директно към публиката си:

Скъпи приятели!

Всички се нуждаем от помощта ви в тази абсурдна и шизофренична ситуация. Трябва да докажем, че проектът „Платформа“ действително се е случил. Сто афиша на оригинални мероприятия, които сме провели през тези три години, не успяха да убедят тези, когото трябваше да убедят. Може би вашите свидетелства, спомени и впечатления, на зрителите на „Платформа“ ще докажат на какво аз и целият екип на „Седмо студио“ посветихме три години от живота си.

Особено важно е да си припомните спектакъла „Сън в лятна нощ“, който беше игран на „Платформа“ повече от 15 пъти. После го играхме и в Париж в театър „Шайо“, после и на фестивала „Балтийски дом“. Спектакълът беше номиниран за всевъзможни театрални награди… А в момента следователите от Следствения комитет ни заявяват, че такъв проект няма и никога не е имало!!!

……

Необходима ни е помощта ви, за да свършва по-бързо този абсурд.

Под натиска на министъра на културата Владимир Медински в началото на юли беше спрян балетният спектакъл на Серебренников „Нуреев“. Министърът не одобри поставянето на балетен спектакъл, посветен на човек с хомосексуална ориентация.

Вчера Серебренников все пак беше арестуван по обвинение в присвояването на около 1 милион евро за „Платформа“.

Григорий Чхарташвили (познат най-вече като писателя Борис Акунин) коментира задържането:

По повод на снощния арест на Кирил Серебренников. Международно резонансните арести на хора на такова ниво у нас стават само с одобрението, ако не и само с директна заповед на Главния Началник. Не и по друг начин.

Затова нека наричаме нещата с истинските им имена. Режисьорът Мейерхолд беше арестуван не от НКВД, а от Сталин. Режисьорът Серебренников не беше арестуван от Следствения комитет, а от Путин. И пак добре, ако с някаква пиар цел пуснат световноизвестния режисьор под домашен арест или с подписка. Ако не стане така – значи Русия е преминала в нов етап на съществуването си, в който действат нови правила.

 

Алексей Навални, политик и неофициален кандидат за президент на Руската федерация, подробно разтълкува в блога си смисъла на новите правила и предложи идеи за реформиране на правоохранителната система на Русия:

За ареста на Серебренников и за арестите в бъдеща Русия

По съдържанието:

Главната причина за показното задържане на Серебренников е да се направи така, че другите „дейци на културата “да не се изхвърлят“, ами да припкат да се записват като доверени лица на Путин. Изборите ето ги къде са. А дори на най-смелите от тях (тъй като има и такива, които няма да се запишат) да не вземе да им дойде наум дори с намеци да поддържат опозицията. Да си мълчат по универсалната формула „Аз не съм по политиката“, която в Русия всъщност означава „Аз съм страхливец и съм на бюджетна издръжка“.

Самият Серебренников, при цялото ми уважение към него, постоянно демонстрираше лоялност, но в творчеството си беше в явна опозиция. А в частни разговори съвсем не си падаше по началството.

Значи, така ни очертаха новата „двойна непрекъсната линия“ – и творчеството трябва да прославя. И не дрънкай твърде много, дори с приятели.

За мнозина този подход ще сработи. Правилно написа Варфоломеев: След няколко месеца ще видим поточе от натегачи, осъдили ареста на Серебренников, които ще запишат видеоклипчета в подкрепа на Путин, който (тук съм 100% сигурен) лично е наредил неговото задържане.

Много е важно властта да демонстрира, че твоята успешност в никакъв случай не значи, че ти можеш да не правиш „ку“* и да не светят очите ти от ентусиазъм, когато целуваш началническата ръка.

Те наистина се хранят от бюджета и наистина всеки от тях може да бъде арестуван. Правилата са толкова идиотски, че на практика по тях не може да се работи.

По формата:

Задържането, разбира се, е незаконно, дори по действащия НПК. Също така и безсмислено и вредно. И противоречи на обществения интерес.

Не ни разсмивайте, Следствен комитет. Имало достоверни сведения, че той щял да се укрие? Бил злостен нарушител на подписката за ненапускане на града? Заплашвал е свидетели? Бил имал начин да ги заплаши? Извършил е насилствено престъпление? Нямал семейство и жителство? Извършвал е престъпления и по-рано?

Казват, че у тях били открили наркотици. Така говорят в зомби кутията (т.е. в телевизора), което значи, че може и да лъжат. Ами ако са намерили – айде поне още едно дело заведете. Само че той не е търгувал с тях и не е стрелял по конкуренцията с пистолет като в сериала Breaking Bad.

Обществото поставило ли е задача пред държавата: Молим ви, махнете гражданина Серебренников от улицата. Нека е далеч от нас и от децата ни, тъй като ни плаши.

Обществото не е поставяло такава задача.

Тогава защо трябва да се арестува. Арестът и задържането са изключителни мерки.

Мисля си (и се надявам), че ще пуснат Серебренников или на подписка или поне с домашен арест (макар че по собствен опит знам, че и това не е цвете за мирисане).

Случилото се отново повдига въпроса за пълния разпад и глупост на правораздавателната ни система. Тя затова и поглъща такова парче от бюджета, без да ни осигурява безопасност. Парите се харчат за всякакви тъпотии от типа на постоянните арести.

Така държавата ни излиза доста скъпичко. Скъпо излиза на обвиняемия. Изисква голяма и сложна инфраструктура и безкрайно оформление на документация. Постановления, съдилища, конвоиране, арестантски автомобили, килии, храна, охрана, доктори, сигнализация, катинари и решетки. Доста се събира.

Арестът на Серебренников например, ако се случи, освен всеобща вреда под формата на влошаване на обществената атмосфера и намаляване на привлекателността за инвестиции ще ни нанесе и конкретна вреда, тъй като ще платим за него стотици хиляди или направо милиони рубли.

–––––––––

* Навални реферира сюжета на филма „Кин-дза-дза“

Заглавна снимка: Серебренников на фестивала „Платформа“, Стас Владимиров, „Коммерсантъ“

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.