SHARE

Помните ли руския генерал Леонид Решетников, който бе връчил на лидера на БСП Корнелия Нинова план за идеалния профил на кандидат за изборите в България, както първи разкри ТерминалНО на 2 декември 2016 г. Впоследствие Нинова се среща с генерала, за да обсъдят кандидатурата на Румен Радев, след което Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвят план за победа на българските избори, както разказа Wall Street Journal на 23 март 2017 г.

Е, същият Руски институт за стратегически изследвания, оглавяван по това време от генерал Решетников, през 2016 г. е изготвил и план за намеса в американските избори, предава Ройтерс, позовавайки се на трима настоящи и четирима бивши източници на американското разузнаване.

От службите са се сдобили с два документа на руския институт. Първият е написан през юни 2016 г. и описва как трябва да бъде проведена пропагандната кампания в САЩ на руските медии и в социалните мрежи с цел да окуражат избора на “президент, който ще приеме по-благоприятна линия към Русия от тогавашния президент Обама”, предава Ройтерс.

Вторият документ е бил написан през октомври 2016 г. (месец преди изборите в САЩ). В него институтът достига до заключението, че е най-вероятно кандидатът на демократите Хилъри Клинтън да победи. Поради това ще бъде най-добре, ако Русия “спре със своята про-Тръмп пропаганда и наместо това засили посланията за изборни измами, които ще подкопаят легитимността на американските избори и репутацията на Клинтън”.

Тези два документа на Руския институт за стратегически изследвания, с които се сдобиват американските служби след изборите в САЩ, стават и основа за доклада на ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност, в който се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп” , който бе публично оповестен януари 2017 г.

Същия месец ген. Решетников се пенсионира от Института за стратегически изследвания и е заменен от настоящия директор Михаил Фрадков. 

Източниците на Ройтерс твърдят, че двата стратегически документа, изготвени от руският институт, който съветва президента Путин, са част от цялостната кампания на Кремъл, която е започнала още март 2016 г. Още тогава Кремъл е наредил на своите пропагандни медии Russia Today и Sputnik да започнат да изграждат положителен образ за Доналд Тръмп и президентската му кампания.

“Путин е имал тази цел през цялото време и е поискал институтът да му изготви стратегия”, заявява бивш високопоставен представител на американското разузнаване пред Ройтерс.

Подобен сценарий се разигра и на български терен. Източници на ТерминалНО от службите за сигурност разкриха, че: “В края на месец юни 2016 г. Руският институт за стратегически изследвания възлага на българска социологическа агенция извършването на изследване, което трябва да установи какви са настроенията и нагласите на българското общество за предстоящите президентски избори и какъв профил трябва да има кандидатът на БСП за поста президент на страната.

Резултатите от изследването са, че профилът на печелившия кандидат трябва да бъде следният: по-скоро мъж; не по-възрастен от 60 г.; с успешна кариера извън политиката, но не интелектуалец, бизнесмен или представител на съдебната система; почтен и некорумпиран; демонстрирал кураж и опозиционност спрямо позиции и действия на властта; убедителен защитник на националните интереси и суверенитета на страната; способен да демонстрира опитност и информираност относно заплахите за националната сигурност; патриот; свободно говорещ чужди езици.

Препоръчва се кандидатът да персонифицира каузата „промяна срещу статуквото“.

Така БСП стига до избора на Румен Радев и лидера на партията Корнелия Нинова се среща на 8 август 2016 г. с ген. Решетников (който освен това провежда срещи с Георги Първанов и с председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов).

Няколко месеца по-късно стана ясно, че въпросният институт е изготвил и стратегически план от 30 страници за това как Румен Радев да спечели изборите и сред тях отново препоръката за пропагандна кампания чрез фалшиви новини и манипулации, за което източници от българските служби за сигурност разкриха пред Wall Street Journal.

SHARE