SHARE

През 2016 г. всички социолози предвиждаха с различен процент сигурност, че Хилъри Клинтън ще е следващият президент на САЩ. Единствено едни шамани от Перу извършиха пророчески ритуал, с който провидяха, че Тръмп ще стъпи в Белия дом.

Лима, Перу 7 ноември 2016 г. Снимка: Reuters

Това, че в крайна сметка шаманите натриха носа на социолозите, се дължи на един прост фактор. Обикновено на избори отива традиционният електорат – обичайните републиканци, обичайните демократи и обичайните независими, които гласуват на база своите предпочитания.

Изборите през 2016 г. бяха коренно различни. Тазгодишните също.

Америка обновява своя Конгрес – цялата долната камара и една трета от Сената. Социолозите – този път уверени, че могат по-добре да обхванат новите избирателни тенденции, предвиждат, че изборите ще са победа за демократите.

Истинският лакмус е долната камара на представителите, която ще бъде изцяло преизбрана.

Един от най-реномираните социолози Нейт Силвър (който предупреди и че победата на Хилъри не е особено сигурна преди две години) и неговата агенция FiveThirtyEight  дават на демократите шанс 7:8 да вземат долната камара и най-голям шанс това да стане с мнозинство от 39 места.

Подобни са и очакванията на анализаторите от Cook report. 182 от настоящите места на демократите са сигурни, смятат от агенцията, което е с 36 по-малко от нужното за мнозинство. За сметка на това само 137 републиканци могат да са уверени, че ще отново ще се върнат в Конгреса.

66 места са оспорвани, а републиканците са заплашени да загубят други 47. Затова и изглежда възможността за победа да е голяма за демократите.

При сената положението е различно. От настоящите 35 места в горната камара на американския Конгрес само 8 се държат от републиканци. Затова ще е доста трудно на демократите да спечелят. От агенция FiveThirtyEight смятат, че в крайна сметка съотношението ще остане същото – 51 места за републиканците срещу 49 за демократите.

За обрат на демократите ще им е нужно да спечелят две от оспорваните 8 републикански места и не загубят нито един сенатор (при паритет сенатът отново е при републиканците, тъй като вицепрезидентът има решаващ вот).

 

Най-интересната – макар и не най-оспорвана надпревара, е тази в Тексас – традиционна републиканска крепост, в която кандидатът на демократите Бето О’Рурк диша във врата на сенатор Тед Круз.

Дори Тексас да не бъде обърнат – силно представяне на О’Рурк може да е свидетелство за огромна демократична вълна и своеобразно осъждане както на политиката на Тръмп, така и на неговите привърженици като Круз, който първо бе противник, а после верен съратник на президента. (бе противник, защото Тръмп заяви, че жена му е грозна, а баща му е участвал в убийството на Кенеди, но това е друга история).

Извън социологическите прогнози има няколко неща, които също ни навеждат на мисълта, че демократите може да са големите победители от съдбовните избори.

1. Здравеопазването води на имиграцията като водеща тема за избирателите, както показва проучването на реномирания Gallup (истинският, който няма общо с Кънчо, Райчо и т.н.).

Дори републиканците говорят за здравеопазването и как ще го запазят, което означава, че опитите им да развалят „Обамакеър“ наистина ги удрят челно.

2. Републиканците не говорят за икономиката като водеща тема, от една страна, защото данъчните облекчения не са засегнали техните избиратели, а само най-богатите. От друга, защото демократите напомнят, че икономическият подем е от времето на Обама.

3. Тръмп прекара повечето последни дни на кампанията в републикански крепости – което говори, че републиканците са в защита и се опитват да запазят места, а не да спечелят нови.

Обама – който тази година се яви като своебразен лидер на демократите – за сметка на това държа речи в едни най-оспорваните щати. С други думи, демократите са в нападение.

Ако следваме логиката на 2016 г. когато Хилъри и Обама наплашено в последния момент се втурнаха към крепости на демократите като Уисконсин (и в крайна сметка ги загубиха), то би следвало сега нещата да стоят по-обратният начин.

4. Извънредните избори, които се проведоха през 2017 г. и в началото на 2018 г. също говорят за силна активност от страна на демократите.

Шаманите от Перу изглежда не се занимават с дреболии като междинни избори, защото поне засега не се е появила новина за прогнозата им. 

Но всъщност тези избори не са нищо по-малко от съдбоносни като на карта е мястото на Америка в света и това каква е самата Америка. И в крайна сметка нито шамани, нито социолози ще решат този въпрос, а избирателите, които след няколко часа ще започнат да се стичат към урните в едни от най-решаващите избори.

В малките часове на утрешния ден вече ще имаме яснота, а навярно сутринта ще можем и да кажем – дали това е страната на Тръмп или не?

Карикатура: David Rowe

SHARE