SHARE

Той демонстративно пред журналисти натиска червената слушалка, когато му звъни гръцкият премиер, носят се слухове, че стои зад отстраняването на Кристалина Георгиева като зам.-председател на комисията, както и че дърпа конците на всяко назначение и всяка политика.

Британските медии го описват като злия европейски фанатик, който подкопава преговорите с Брюксел и унижава техния премиер.

Наричат го „сивия кардинал на ЕС“, „брюкселския Макиавели“, „Чудовището от Берлемон*“. Това е Мартин Зелмайер – началник-кабинета на Юнкер, който наскоро бетонира пребиваването си в Брюксел, като пое ръководството над администрацията на ЕК като неин главен секретар. Така който и да е председател на Европейската комисия следващата година, то Зелмайер ще продължи да бъде на върха.

До седналия Юнкер стои изправен неговият тогавашен началник-кабинет Мартин Зелмайер

Митовете и легендите за него са много. Донякъде Зелмайер сам ги изгражда с публичните си демонстрации на превъзходство (затварянето на гръцкия премиер пред журналисти е само пример).

Донякъде митовете за него са изписани от неговите врагове. Когато Кристалина Георгиева напуска комисията, тя казва пред Politico, че й е писнало от твърдата ръка и диктуването на Зелмайер, което е направило живота ѝ „отровен“. Сантимент, който с нея е споделил и първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Често, когато лобист не успее да промени или прокара европейска политика, той се оправдава, че провалът му е благодарение на „брюкселския Макиавели“, който е спрял нейния прогрес, тъй като не е искал да губи контрол върху събитията.

По същия начин, когато Тереза Мей провеждаше срещи с Жан-Клод Юнкер, на които, вместо да каже какво иска от Brexit, повтаря кампанийни лозунги като „Нека направим от Brexit успех“, Зелмайер е обвиняван, че е предал съдържанието на разговора на пресата и как Юнкер ѝ е отговорил, че тя е жертва на собствената си пропаганда.

Медиите също обожават сиви кардинали, особено в скучния и често бездействащ Брюксел идеята как Зелмайер е задкулисният кукловод идеално се вписва във всяко обяснение.

Пропагандата също го харесва – Зелмайер е анонимният всевластен еврократ, който решава съдбата на милиарди (и, разбира се, мрази Британия и затова Brexit не е успех).

След като Зелмайер обяви, че ще заеме нова позиция на главен секретар на Европейската комисия, и парламентът надигна вой. Сред критиците му – леви и десни, евроскептици и федералисти, които го обвиниха, че назначението му е скандално преяждане с власт и злепоставя Европейския съюз. Също – вече имало твърде много германци на високи позиции.

Толкова мразен е Мартин Зелмайер. Факт е, че един от основните проблеми на ЕС е именно неговата непрозрачност. Поради нея ѝ е трудно да разберем колко от обвиненията срещу него са истина или не.

Знаем, че и бившият му работодател, комисар Вивиан Рединг, и настоящият му, Жан-Клод Юнкер, се изказват с възхищение от него и подчертават неговата лоялност. Знаем, че и със сигурност е по-лесно нечий началник-кабинет да поема удара за трудните решения, отколкото неговият шеф.

Знаем също, че Зелмайер е изключително верен към своите хора. Говорителят на ЕК Мина Андреева е един от асистентите, работили заедно със Зелмайер при Вивиан Рединг.

Няма и спор, че Брюксел – с 28 страни членки, множество цетрове на власт и милиони най-различни интереси – едва ли може да бъде кукловоден от един човек. Всъщност федералистите си мечтаят за по-ясно и центризирано управление. Но в настоящия хаос със сигурност за приемането на каквото и да било решение се изисква твърда ръка.

Всичко това казано днес враговете на Мартин Зелмайер, пируват върху черния ми образ и намериха злосторника в Брюксел. До голяма степен за този образ е виновен самият Зелмайер, който искаше да бъде сивият кардинал на ЕС.

Сега получи тази слава, а каква е истината едва ли някога ще разберем. Защото истинският проблем на Брюксел не са сивите кардинали, а затъмнените стъкла, през които всичко случващо се там изглежда сиво и отдалечено.

 

*Берлемон – централната сграда на Европейската комисия на пл. „Шуман“, Брюксел

SHARE