SHARE

Жителите на Кемерово, Русия, излязоха на спонтанен митинг, а руският президент, който е в града, отказа да говори с тях.

Митингът следва разразилия се на 25 март пожар в градския търговския център, при който загинаха общо 64 души, сред които 41 деца. Пожарът доведе до сериозни критики както за отношението на властите към родителите и близките на загиналите, така и за бавните действия по потушаването на пожара (отнело на пожарната 17 часа).

На днешния митинг са се събрали около 4-5 хиляди души и за опазване на политиците са привикани мироопазващите части на Росгвардия.

Част от родителите разказват на митинга как са бесни на властите, че не са ги пуснали да спасят собствените си деца от пожара, съобщава „Дойче веле“, като се чуват скандирания „Справедливост!“, „Крадци!“, „Оставка!“, „Всички на съд“, „Колко са жертвите?“.

След пожара последваха и обвинения от страна на областната управа, че пожарът е причинен по невнимание от деца. Търговският център е собственост на Надежда Василевна Суденок, политик от партията на Владимир Путин „Единна Русия“.

Тези обстоятелства допълнително нагнетиха напрежението, като днес, макар руският президент да е в града, той отказва да се срещне с участниците на митинга.

 Можете да гледате на живо събитията в руския град по Телеканал Дождь.

Стихийный митинг в Кемерове. Прямое включение

Публикувахте от Телеканал Дождь в 26 март 2018 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.