SHARE

Публикуваме коментар на Христо Иванов по повод писмото на ДСБ до лидера на ЕНП Жозеф Дол с настояване за изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ от ЕНП.

Ето как с едно действие, една истинска българска партия може да препотвърди програмата, заложена в името си – „Демократи за силна България“. Особено в деня, когато Борисов ще се кланя на поредния пратеник на Кремъл, както това прави и Орбан. Поздравления! Става дума за усилие, което в много отношения ще бъде определящо за европейската и българската политическа сцена в дългосрочен план. Това е борба за душата на Европа и нейните демократични политически семейства. Следващата стъпка ще бъде европейският политически елит да си отвори очите за модела „Борисов“ (с ключовата роля на Пеевски и Доган в него).

„Демократична България“ възникна като имунна реакция срещу амалгамата от корупционен авторитаризъм, националпопулизъм и кремълско влияние, включително и под формата на продължаваща активност на ДС мрежите, които са навласт у нас зад фасадата „Борисов“ и които рушат българската държавност пред очите ни. За нас тези елементи са част от едно явление и са неотделими един от друг. Не може, както често ни призовават, да си затворим очите за корупционния авторитаризъм и така някак да спрем БСП или да приемем националпопулизма, за да има ГЕРБ патерица, с която щял да спре кремълската доминация. Вече 10 години подобни опити се провалят с трясък. Става дума за цялостен модел и в ДБ сме онези, които си поставяме за цел да му противодействаме в цялост. Този подход за нас е ключов критерий за общата ни политическа идентичност и за партньорствата, които градим.

На европейските избори ние ще търсим нов мандат от нашите поддръжници да работим за тази кауза на европейската сцена. Но не само защото ЕС винаги е бил носител на надеждата за оздравяване на българската държавност. А и защото тези проблеми вече станаха общи за целия ЕС. Тук българският опит и ниво на политическо осъзнаване се превръща във важен общоевропейски капитал. Той може все още да не е много оценен и желан, но ще бъде ключов за отстояването на силен и демократичен ЕС. Точно както изборът на Кьовеши може да е не много оценен и желан, но е необходим за ЕС, точно защото носи опит от предния фронт на започващата война с нахлуващия неоавторитаризъм.

Нямам съмнение, че със стъпки като тази в новия Европейски парламент ще трябва да бъде установено ново ниво на нетърпимост към националпопулизма, неоавторитаризма и обслужването на Кремъл. Това неизбежно ще промени и европейския политически пейзаж в център- дясното пространство. Борбата за свобода, демокрация и върховенство на правото и против различните адепти на кремълския авторитаризъм ще се превърне в основен критерий за преформатиране и обединение.

Нужно е единствено запазване на фокуса, търпение и спокойствие. Каузата ни е ясна и обща: демократична и силна българска държавност!

Коментарът е публикуван първоначално във Фейсбук

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)