SHARE

„Получили сте много негативна информация за мен. Нямам какво да крия, ще отговоря на всички въпроси.“ Това каза Лаура Кьовеши пред депутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията по бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент. Вчера те изслушаха тримата кандидати за шеф на бъдещата Европейска прокуратура. За разлика от представянията на германеца Андрес Ритер и на французина Жан-Франсоа Бонер изслушването на Кьовеши след кампанията за очерняне на собственото ѝ правителство беше доста емоционално.
Бившият шеф на румънската Антикорупционна дирекция (ДНА) каза, че е готова да защитава финансовите интереси на ЕС и върховенството на закона и да се грижи за средствата на европейските данъкоплатци.

„Свикнала съм да работя под обществен натиск и в условия на стрес“, каза още Кьовеши и добави, че под нейното ръководство в държавната хазна са възстановени над 3 млрд. евро.

Лаура Кьовеши чу думи на възхищение и солидарност заради атаките на Букурещ, които застрашиха шансовете ѝ да се представи.

„Добре познаваме вашата работа. Вие върнахте доверието ни в Румъния“, каза Ингеборг Гресле от CONT. Имаше и провокационни въпроси и дори обвинение, че е излъгала за поста начело на ДНА.

С присъщите си хладнокръвие и увереност румънската кандидатка изреди данни за успехите на ДНА и подчерта, че във всичко, което е правила, е спазвала закона и е била независима. „Независимостта е важна за разследване на корупция по върховете“, каза Кьовеши.

Тя се оказа фаворит на CONT, стана ясно след изслушванията. На заседание на комисията Кьовеши получи 12 гласа, Жан-Франсоа Бонер – 11, а Андерс Ритер – един. LIBE ще гласува в 12 часа българско време.

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще получи писмо с резултата и ще реши дали да се проведе гласуване в Европарламента.

Текст: Фани Аронова. Публикувано първоначално във Фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.