SHARE

Няма такова нещо като соц. брутализъм или соц. модернизъм в изкуството или както някои творци сега се опитват да оправдаят колаборацията си с комунистическия режим – „нормативно изкуство“. Какво като на Запад е имало подобни форми.

Въпросът е, че те са го правили като форма на партиен слугинаж, подчинявайки съзнанието на обществото на партията, имитирайки западни образци. Тоест това са оковите на духовното робство, в което ни държеше людмиложивковизма-вангизма (а някои още ги държи).

Това е като другаря Сталин, който използва американско оръжие, което му е подарено за борба с нацизма, срещу народа си. Така се се опитват да оправдаят престъплението си – „ма то оръжието беше американско!“.

А тези, които държат да запазят оковите за спомен, че и да ги реставрират – ей това е стокхолмски синдром.

Също така е невъзможно да се връща времето назад. Чудовищно и невярно би било всички тези пропагандни конструкции на комунизма да се връщат в оригинално състояние, и то с помощта на парите на данъкоплатците и заемайки често най-хубави и централни площади в градовете.

И за войнишкия паметник няма смисъл да се правят опити да се появи отново в автентичен вид. Той ще се яви в променен вид, съответстващ на епохата, затова и там трябва да се положат достатъчно усилия той да бъде знак на уважение към загиналите, а не още една манифестация на кича.

Най малкото защото е пълно с чудесни образци на изкуството и архитектурата (не-окови) които могат да бъдат спасени с тези гигантски средства.

А запазването примерно само на една железобетонна спирала или дори само на постамент от тоталитарен паметник би трябвало да е придружено от недвусмислено артистично и обществено осъждане на тоталитаризма ( следете немския опит и пребройте оцелелите паметници на нацизма в Германия), което напълно липсва при нас, а вместо него тихомълком се пробутва оправдателното „ама то не всичко беше лошо тогава“.

Няма да се разпростирам, ама пропагандата със сигурност беше от лошото.

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.