SHARE

Има причина родителите ни да ни казват “яж плодове и зеленчуци”, а не “пий сокове”.

Пазарът на сокове и смутита прави по 2 млрд. щ.д. на година и се очаква приходите му да се увеличат значително през следващите години, сочи проучване на световния пазар на австралийския център IBIS World. Причината за това е, че благодарение на добра рекламна кампания много хора смятат, че соковете са полезни за тяхното здраве.

Полезните ефекти на соковете обаче не са научно доказани. Точно обратното, изстискването на сока отнема голяма част от полезните съставки на плодовете и зеленчуците, а големите количества захар са вредни за нашето здраве.

При направата на сока се губят фибрите, витамините и най-вече мазнината от плодовете. Мазнината също е от значение, защото без нея тялото ни не може да абсорбира витамините A, D, E, и K от сока и така биват изхвърлени от организма.

Така в крайна сметка без мазнината витаминозните свойства на изцедения плод нямат ефект върху организма. Но по-голям проблем е загубата на фибрите. Те имат множество благоприятни действия за сърцето, кожата и чревната перисталтика и се съдържат главно в плодовете и зеленчуците. Те обаче се губят при извличането на сока, а това води и до един цялостен отрицателен ефект.

Фибрите регулират и нивата на захарта в тялото. Без тях приемането на една чаша сок ще покачи нивата на кръвната ви захар толкова, колкото изпиването на едно кенче кока-кола. Това е така, защото приемането на чистия сок съхранява фруктозата (плодовата захар), но премахва регулиращите захарта фибри.

Пиенето на сок е и икономически неизгодно, защото за направата на сока се използват поне двойно повече плодове, отколкото ако те се консумират в необработен вид. Дори при топлинна обработка – ако използваме плодовете и зеленчуците за готвене например – ние извличаме много повече калории и хранителни вещества.

Проучване от 2008 г. на Университета в Парма показва, че варенето, задушаването и дори пърженето на храната отключва ефекта на антиоксидантите и фитохимикалите като ликопена, както и на различни видове витамини.

Но соковете не са само вредни за нас, а и за природата. Изцедяването на сока в индустриални количества води до произвеждането на множество отпадъци, богати на целулоза, които освобождават метан в околната среда. В Америка градове като Сан Франциско и Сиатъл са създали програми за изхвърлянето на отпадъци, които да предотвратят заразяването на почвите с метан от биологични отпадъци. Такива програми обаче са скъпи и не са масово явление, а соковата индустрия, която е един от виновниците, е в своя разцвет.

Соковете са един от най-успешните продукти на маркетинга и много от нас вярват, че те имат полезни свойства, които ни спеспяват яденето на плодове и зеленчуци. Ако искате да сте здрави обаче, нищо не сте си спестили с изпиването на сока, по-добре да го сготвите или да го изядете пресен.