SHARE

Предвид последните събития по възраждането на АЕЦ „Белене“, включително появата на досега отричаната възможност централата да бъде строена със заем от Русия, ви припомняме аргументите на министър-председателя Бойко Борисов по време на неговия първи мандат за отказ от строеж – сред които споменава не само опасностите, над 30-годишното неуспешно реализиране на проекта, но и неговия корупционен характер. 

Мотивите на министър-председателя Бойко Борисов за отказ от АЕЦ „Белене“, Стенограма на Министерски съвет, 28 март 2012 г., сряда:

БОЙКО БОРИСОВ:

Уважаеми колеги, чухте мотивите. Няколко години ни отне да стигнем до днешния извод.

Направихме всичко възможно да потърсим рационалност, да потърсим финансиране, да потърсим диверсификация, да потърсим голям европейски инвеститор. Тук мога да кажа спокойно, че руската страна няма никаква вина за този проект. Те произвеждат реактори – който иска, да ги купува.

Компрометирането на проекта „Белене“ идва от неговите първоначални стъпки. Някой ще каже, да, това било много важно. Чухте, 81-ва година е започнало, сега, ако не ме лъже календарът, е 2012 г. Колко години прави това? 33 години се умува по този проект!

Има доклади за разлома на Вранча и за опасности, които дебнат там една подобна ядрена централа. В същото време, за съжаление, и във „Фукушима“ аварията нанесе огромен удар върху ядрената енергетика…

Защо казвам, че е компрометиран проектът още с неговото стартиране? И тук има гигантски далавери, които са направени, и аз съм убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение…

Повтарям, над 21 милиарда ако се задължи държавата, това са огромни финансови ресурси. Освен това, на всички, които говорят, че няма опасност от земетресение, няма опасност от еди-какво си, има доклади на БАН, има други доклади и аз лично си го спомням земетресението във Вранча.

Дори бих казал, че най-технологичната нация, японската, не може да предвиди какво може да се случи в дадена ситуация, дори и те.

Напомням на всички, които ще кажат, че, не дай, Боже, при авария в „Белене“ при дадено земетресение или нещо подобно всички разходи, това са за тези, които казват „Защо не вземете примерно руските пари и не я направите централата, да работи 15-20 години, през тока да се изплаща този кредит и примерно след 20 години да стане ваша“. Ами защото сто процента рискът се носи от държавата, домакин на централата. Сто процента. Вие видяхте, че една Япония от втора сила в света милиарди, стотици милиарди са й загубите. Просто България няма да я има на картата.

И когато всичко това „за“ и „против“ го направихме, аз считам, че взимаме едно правилно решение. Фактът, че нещо 33 години не е станало, има нещо, което да му тежи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.