SHARE

В над 800 града в САЩ и по света се проведе „Маршът за живота ни“ (March for Our Lives), вдъхновен от последната масова престрелка в американско училище, довела до смъртта на 17 души.

Основното послание на протестиращите е, че трябва да се предприемат мерки срещу безконтролната продажба на оръжия в САЩ. Конгресът на САЩ от години не успява да прокара никакво законодателство по повода, като случаите на масови убийства в последните години зачестяват все повече.

Президентът Тръмп първоначално подкрепи демократите за това да бъдат предприети определени действия, но впоследствие бързо се отметна от заявките си.

Сред републиканците има призиви за промени, но те биват потушени от могъщото лоби на Националната асоциация за оръжия – NRA.

Макар на протестите да имаше множество звезди както от Холивуд, така и бизнесмени като Майкъл Блумбърг, то истинските вдъхновители бяха децата – съученици на загиналите от последната престрелка в Паркланд, Флорида.

На протеста бе и 9-годишната Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, която произнесе репликата: „Имам една мечта… стига толкова!“

Снимки от събитията. На първата в средата е 17-годишната Ема Гонзалез, която се превръща в неформален говорител на движението и дори републикански политици започнаха да я атакуват, а срещу нея се изля пропаганда и монтажирани снимки как разкъсва конституцията на САЩ.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.