SHARE

Феминистки организации от различни краища на света призовават 8 март  2017 г. – Международния ден на жената – да бъде ден на еднодневна стачка. Целта е да се повиши вниманието на обществото по теми като икономическото неравенство, репродуктивните права, насилието върху жените и гражданските права.

Организаторите призовават жените да си вземат ден почивка от работа. Вдъхновението за стачката идва от протест на йеменски търговци в Ню Йорк, които затворили магазините си в знак на протест срещу мигрантската забрана на Доналд Тръмп.

Мъжете също са поканени да вземат участие, тъй като това е проблем за цялото общество.

Два училищни района в щатите Северна Каролина и Вирджиния са прекратили учебните занятия на над 27 000 ученици, тъй като днес няма да се появят достатъчно учители и персонал на работа. Така например всички 16 училища в Александия, Северна Каролина, са затворени, тъй като повече от 300 служители са отказали да отидат на работа.

Голямото участие на стачката е в резултат на действията на Доналд Тръмп, но организаторите, които подготвиха и Маршовете на жените срещу Тръмп при встъпването му в длъжност, подчертават, че действията са им планирани още преди изборната му победа в края на миналата година.

Плановете започват още през октомври месец когато организаторите виждат ефекта на протестите в Полша – срещу плановете за пълна забрана на аборт в страната – и тези в Аржентина – срещу насилието.

След тях започва организирането на стачките за 8 март в Южна Корея, Русия, Аржентина, Ирландия, Израел и Италия и днес ще участват на протеста хора от 35 страни.

*Снимка: От протестите в САЩ „Марш на жените“, провели се при встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.