SHARE

Довечера (8 юни) в Sofia Live Club ще си спомним за големия български джаз-музикант Васил Пармаков, който отлетя към звездите преди година.

Концертът в негова памет е под наслов „Една година без Васко!“.

Ще чуем негови произведения, изпъленни от брилянтните музиканти Веселин Веселинов-Еко (бас), Стоян Янкулов (барабани), Мирослав Иванов (китара), Васил Спасов (пиано) и Иван Лечев (цигулка).

Освен красивата си музика Васко ни завеща и изключителна литература. Благодарение на неговия син-  Петър Пармаков, до нас достигнаха неиздавани негови литературни творби. По време на концерта ще бъде представена посмъртно и втората книга на музиканта, озаглавена „Аз съм вашите обувки“. Редактор на книгата е Любен Дилов, а специално посвещение в нея е оставил и Ицках Финци, негов близък приятел и колега артист.

„Васил е човек с изключително чувство за форма. Ето, казвам човек, а не музикант. Т.е. каквото и да прави – да чете, да пише, да композира, да свири – той има таланта да се опива от формата. Така и усещам неговите „отчаяни“ есета. Винаги, винаги съм ги възприемал като опити (есе на френски е опит, нали) да стигне до максимума на песимизма. До върховете на безизходното. До майсторството на мрака. И това е което най-много ме е разсмивало. И съм му го признавал и приживе, и съм наблюдавал как го радва такова разбиране на неговото лукавство.“ Ицках Финци

На концерта „Една година без Васко!“ премиера ще имат и последните му аудиозаписи благодарение на музикантите, работили с него в джаз-групата ZONE C. Дискът включва пет негови произведения, неиздавани преди смъртта му.

Половината от приходите за билети ще бъдат дарени на „Дом за ветерани на култура и изкуствата“ в София. Кауза, която семейството и приятелите вярват, че Пармака би подкрепил.

Билети има в мрежата на ticketportal.bg  на цена от 10 лв., както и на място.

Събитието се осъществява с любезното съдействие на Sofia Live Club и Петър Коев.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.